Clubavond 10 februari 2022

Na weer een aantal “zoomsessies” is dit eindelijk de eerste fysieke bijeenkomst in het nieuwe jaar. De opkomst is redelijk met zo’n zestien leden. Marianne opent de avond met een welkom en de vaststelling, dat deze lijfelijke bijeenkomst gelijk ook een late opening van 2022 is. Normaal worden de leden dan getrakteerd op oliebollen en drankje voor rekening van de vereniging. In plaats van oliebollen krijgen we vanavond in de pauze bitterballen en natuurlijk een drankje. Marianne spreekt verder de vurige wens uit dat het nu wel klaar zou moeten zijn met de zoomsessies. Dat was overigens niet negatief bedoeld, het zoomen is een geslaagd alternatief gebleken waaraan actief is deelgenomen.

Vervolgens neemt Rien L de leiding bij de keuze van de “foto aan de muur”. Van elf clubleden worden per beamer foto’s getoond. Per stembiljet geven de aanwezige leden een stem op de foto van hun voorkeur. De volgende dag is de uitslag per mail aan iedereen toegezonden. Hieronder een greep uit de gekozen foto’s.


Marcelle Bijleveld Decossaux
Foto: Marcelle Bijleveld-Deccossaux

Dick-Jeukens-04
Foto: Dick Jeukens

Paul Kortland
Foto: Paul Kortland

Foto: Johan Caljé

Foto: Jan Vernooij

Rien van Dam Baggen
Foto: Rien van Dam Baggen

Op de clubavond van 24 februari moeten de foto’s worden ingeleverd, afgedrukt en in passe-partout in een lijst van 50 x 60 cm. Ted zal zorgen dat de lijsten van Trompstaete op 24 februari aanwezig zijn zodat diegene die daar een lijst hebben hangen alleen een foto in passe-partout hoeven in te leveren. De materiaalcommissie zal dan zorgdragen dat de foto wordt ingelijst. De foto’s die nu aan de muur in zaal 4 hangen verhuizen naar Trompstaete.


Ad-Witte-14
Foto: Ad Witte

Wim Engelaer
Foto: Wim Engelaer

                                                                    Een nieuw jaarthema:

Daarna geeft Rien fotovoorbeelden van foto’s die geschikt kunnen zijn om in het nieuwe jaar thema te passen. We raden en komen er niet meteen uit. Wel valt het woord ‘beweging.’ En dat blijkt in de buurt te komen. Het nieuwe thema waarin we ons het komende jaar kunnen vastbijten is: ‘Lange sluitertijden in de natuur.’ Dat is ook een technische uitdaging, want om lange sluitertijden in een lichte omgeving te gebruiken, heb je zwart filters nodig. Die zijn er ook te leen binnen de club en er zijn voldoende leden die deze kunst verstaan en willen uitleggen hoe je hiermee tot resultaten kan komen.

In de pauze deelt Sandra wat willekeurig schaaltjes met bitterballen over de drie tafels uit waarna er een levendige ruilhandel ontstaat om te zorgen dat ieder zijn deel krijgt.

Na de pauze is Wim Engelaer aan het woord om een presentatie over zijn “life-time” foto-geschiedenis te geven. Wim’s verhaal startte in de vijftiger jaren met fotograferen met een Kodak camera, fotorolletjes met 12 opnamen, de aanleg van een doka en het maken van een   portret van een toen heel jonge schoonzus. Hij toverde een soort kanon uit een tas wat een oude 600 mm lens bleek te zijn die nog steeds functioneert.  Zijn toenmalige mentor Hans van Ommeren stelde erg hoge eisen aan de technische uitrusting waardoor Wim tot op de dag van vandaag beschikt over een indrukwekkende serie camera’s, printers, waarvan één die 1 x 2 meter kan afdrukken. Verder veel randapparatuur en een vaste voorraad van vele soorten fotopapier. Niemand durft te vragen hoeveel Wim inmiddels in zijn hobby al heeft geïnvesteerd! Wim laat samples van papiersoorten circuleren en laat zien hoe belangrijk het is bij elke foto het best bijbehorende papier te kiezen.


Foto: Wim Engelaer

Foto: Wim Engelaer

In het vuur van zijn verhaal komt Sandra binnen om Wim in zijn oor te fluisteren dat het bijna tien uur is en we dan het pand verlaten moesten, om een waarschuwing of boete van een BOA te voorkomen. Nogal overhaast moet de clubbijeenkomst worden opgeheven. Een half uur is voor Wim echt te weinig om recht te doen aan zijn rijke foto-geschiedenis en -ervaring. Dus moet hij op één van de komende clubavonden beslist nog een vervolg aan zijn presentatie geven.

Ted/Gerrit