Clubavond 12 december.

Op deze laatste clubavond in 2019 had Rien L de leiding en na een welkom gaf hij Marianne het woord. Die introduceerde de eindpresentatie van de clubopdracht “de rode draad”, lang geleden aangekondigd door Pieter. Marianne vertelde dat Pieter helaas, zoals bekend, als gevolg van een ongeluk niet bij het resultaat van “de rode draad” aanwezig kon zijn. Ze gaf gelijk de stand van zaken van Pieter en het ziet er naar uit dat het nog wel enige tijd gaat duren voordat hij weer als vanouds in ons midden zal zijn. Als Pieter zo ver is dat hij bezoek mag ontvangen laat ze ons dat weten.
Toen Pieter de clubopdracht aankondigde zag Marianne nog niet duidelijk voor zich hoe dat zou moeten aflopen maar nu ze het resultaat heeft gezien is ze verrast. Rien L liet eerst per beamer de foto’s van alle 20 deelnemers zien, zonder commentaar en zonder bekend te maken wie welke foto had gemaakt. Daarna namen Jacqueline en Paul het tonen op zich van alle foto’s op een voor deze gelegenheid wel zeer lange plank. Een voor een werden de foto’s op de plank geplakt met een inkomende rode lijn van links en een uitgaande lijn naar rechts. En er was over nagedacht want de rode draad sloot telkens perfect op de vorige foto aan en ondanks de wisselde hoogten van de rode paste de laatste foto nog steeds keurig op de plank. Na elke foto vroeg Marianne de aanwezigen of ze aan de “handtekening” van de foto konden zien wie de foto had gemaakt. Soms was dat erg duidelijk omdat de maker er zelf op stond (overigens slechts in twee gevallen) of omdat de stijl van de fotograaf er uit sprong. In andere gevallen zat de zaal er finaal naast en verraste de maker ons. Het enthousiasme van de zaal steeg met het langer worden van de rij foto’s, want de vindingrijkheid en afwisseling was geweldig.
Al met al een zeer geslaagd project, met grote dank aan bedenker Pieter.

Banner Rode Draad.

Na de pauze hing er aan de muur een banner met alle getoonde foto’s verbonden met een rode draad eindigend in een bolletjes wol, rode wol uiteraard. Een prachtige creatieve banner gemaakt door Rien L.

Hierna nam Rien van D-B het woord met een fotopresentatie per beamer “Het menselijke aspect in het landschap rond Maarn”.

Rien heeft gewerkt aan een langlopend project over de invloed van de mens in het landschap, waarvoor ze onder meer foto’s maakte in en om Maarn en Maarsbergen. Weekblad De Kaap heeft daar wel eens wat van laten zien. Wat haar daarbij vooral interesseerde was (en is) wat de mens met zijn omgeving doet. Foto’s van landschappen gericht op de ethiek van het landschap waren naar haar idee daarvoor te weinig informatief en zo legde ze zich steeds meer toe op het vastleggen van menselijke aspecten in het landschap. In verschillende series kwamen hierbij diverse menselijke elementen aan bod, zoals in de serie “oude schuurtjes en opstallen”, “leven en werken op het platteland”, de was die buiten hangt, hoe het erf eruit ziet, welke nevenactiviteiten de boer ontplooit naast het boerenbedrijf tot en met hoe de mens aan het werk is op en rond de boerderij.
In haar presentatie gaf Rien met herkenbare en afwisselende fotoseries een overzicht van hoe het menselijke aspect in het landschap er hier in de omgeving van Maarn en Maarsbergen uitziet. En er waren vele herkenbare situaties!

Foto Rien van Dam-Baggen Griftdijk Maarsbergen

Ted Kuijpers