Clubavond 14 oktober 2021

Paul opent de avond voor helaas een kleine afvaardiging van het ledenaantal  en geeft het woord aan Marianne.

Marianne is benaderd door een ambtenaar van de gemeente ‘Utrechtse Heuvelrug’ omdat er binnenkort een geldautomaat in  Maarn wordt geplaatst. Er wordt nagedacht over mogelijkheden dit ‘bunkertje’ wat  aantrekkelijker te maken door dit grote object, ongeveer 2×2.5 x2  meter, te beplakken met b.v. foto’s. Er wordt een bijeenkomst voor omwonenden georganiseerd waarin zij inspraak hebben. De fotokring is hierbij aanwezig om de mogelijkheden die er zijn te bespreken. Suggesties voor dit plan zijn welkom! Er staat een leuke vergoeding voor de clubkas tegenover. Marianne ziet hierin een mooie kans voor onze club om in de belangstelling te komen.

Wim heeft een vraag namens Sandra van de Twee Marken. Zij wil de grote zaal graag opleuken met een aantal foto’s. Inmiddels hangen er 2 foto’s van Jaap en Nanny. Sandra is op zoek naar nog 4 foto’s. Het gaat om sfeerfoto’s  van landschappen, niet te abstract, in kleur , landscape (liggend) formaat en liefst uit deze buurt. Het maakt niet uit wanneer ze gemaakt zijn dus wellicht heb je in je database een geschikte foto.

Marien herinnert ons aan de PRT wedstrijd; de foto’s moeten op A3 formaat  zonder passe-partout worden ingeleverd. Inleveren kan tot 11 november.

IMG_7594-bewerkt-bewerkt

Dan volgt er een foto verslag van de clubtocht naar Rhenen.

Jullie verslaggever van deze avond was i.v.m. vakantie niet aanwezig bij deze clubtocht;  het wordt een persoonlijke interpretatie van de foto’s die ik langs heb zien komen .

Dick-Jeukens-8689-bewerkt
Foto: Dick Jeukens.

Als eerste zien we de foto’s van Dick J. Ze zijn op zo’n manier bewerkt en dat je het gevoel krijgt dat je kijkt naar kunst uit de jaren 20. Nanny’s foto’s zijn vooral gemaakt van personen die rondwandelen in Rhenen; zij kent de stad al op haar duimpje. Jaap heeft een combi van personen met de kerk als decor. Jan heeft zijn foto’s omgezet in zwart-wit maar een enkel object van de foto in kleur gelaten. Dit geeft een heel grappig effect; een leuke photoshop tool. Marianne heeft o.a. de kerk met een speciale lens gefotografeerd; de zijkanten zijn vervaagd.

Ted_IMG_6874
Foto: Ted Kuijpers
Marianne-Rhenen-1
Foto: Marianne Leenderse

De foto’s van Mieke N. en Reinder zijn mooi in zwart-wit gemaakt waarbij de mist voor een mysterieus effect zorgt.  De 2 ‘Rienen’ laten doorkijkjes zien waarbij het licht een mooie rol speelt. Kortom ….de Cunerakerk is veelvuldig op een mooie wijze op de plaat vastgelegd.

JB_DSC0955
Foto: Jan Boere
Jaap-04
Foto: Jaap Jelsma
RM_20210918_DSC00203
Foto: Reinder Mulder
RienL_DSC_6280
Foto: Rien Leenderse
RvDB3 DSC08547bew v
Foto: Rien van Dam-Baggen

Het 2e deel van de avond  debatteren we volgens de wijze van ‘het Lagerhuis’. Voor de ‘jongeren’ onder ons; Marcel van Dam presenteerde lang geleden dit programma op TV. Aan de hand van een stelling gekoppeld aan een foto kies je of je voor of tegen de stelling bent. Daarna volgt er een discussie en probeert men elkaar te overtuigen van zijn/haar gelijk. Je kunt gaandeweg van mening veranderen en overstappen naar de overkant.

We beginnen met een foto van Gerrit met beeld wat niet direct te plaatsen is. De stelling luidt; “je hoeft niet altijd (meteen) te zeggen wat het is; laat eerst de fantasie z’n werk doen.

Er ontstaat een discussie tussen voor- en tegenstanders. De voorstanders vinden dat het i.d.d. de fantasie prikkelt, de tegenstanders ervaren geen fantasie bij dit beeld. Na enige tijd zijn er ook overlopers!

_GJO2469
Foto: Gerrit Oskam

De 2de foto is van Nanny. De enigszins filosofische stelling ; “wacht niet op iets wat iemand je niet kan geven”.   We zien een foto van 2 oude mannetjes die turen door een verrekijker. Iedereen is het eigenlijk eens met deze stelling. We komen tot de conclusie dat  de foto te veel vragen oproept om een goed standpunt in te nemen.

ASI_Nanny
Foto: Nanny van Ommeren.

Complimenten voor Paul die het debat goed geleid heeft!! Het is een leuke vorm van discussiëren die vraagt om actieve betrokkenheid. Leuk om nog eens te doen.

Marcelle.