Clubavond 16 mei 2019

Deze avond mag Nanny ons als vers programmacommissielid welkom heten. De zaal is aardig gevuld voor het programma dat uit twee onderdelen bestaat.

Er is een presentatie van de portretgroep en na de pauze volgen de gemaakte beelden van de workshop macro/productfotografie.

Ook wordt er nog aandacht gevraagd voor het fotograferen van de Heuvelrugloop op 15 juni. Als je mee wilt fotograferen kun je dat laten weten aan Ted. Susan En Jacqueline geven zich al op om in het bosgedeelte foto’s te maken.

Namens de portretgroep, die bestaat uit  Wim , Marianne , Gerrit , Ab , Paul, Jacqueline, Johanna en Susan, voeren Wim , Gerrit en Marianne het woord.

 

Het proces om te leren portretten te fotograferen wordt verteld en duidelijk gemaakt met foto’s. Wim, Marianne en Gerrit vertellen met enthousiasme en passie over de inspanningen  van het afgelopen anderhalf jaar, waarin zij leren en oefenen met de grote kennis en bevlogenheid van Wim.

Het opzetten van de opstellingen met achtergrond en lampen, Wim komt met een hele auto vol, is ondertussen een gesmeerd onderdeel. Maar de portretfotografie bestaat uit nog veel meer. De eerste avond werd geoefend met een heel praktisch model, een paspop, om te leren wat je met het licht en / of reflectieschermen kunt doen. De daaropvolgende avonden komen er modellen en met ieder model zien we de foto’s beter worden.  Een portret maken is niet zomaar even een macro of landschapsfoto maken. Ieder gezicht heeft zijn eigen kleur en uitdrukkingen en een gezicht met twee kanten, waarvan er altijd één kant beter op komt te staan. Dus die betere kant mag ontdekt worden. Dan nog het licht instellen, wat echt iedere keer opnieuw een ontdekkingstocht blijkt. En dan het allerbelangrijkste , contact maken met het model. Als je zomaar fotografeert zonder te praten wordt het helemaal niks met de foto’s. Het model moet op zijn gemak zijn om een mooi beeld te kunnen vangen.

En dat gaat steeds beter, vind de portretgroep zelf en gelukkig ook de clubgenoten die luisterden en keken naar de leuk vertelde , met foto’s toegelichte presentatie.

Na de pauze konden we via de beamer de foto’s van de workshop macro/product fotografie kijken.

Er waren weinig producten te zien , maar wel heel veel bloemetjes in allerlei kleuren en composities. Het blijft toch een leuk en dankbaar onderwerp om te fotograferen. Foto,s van anderen bekijken geeft toch altijd weer meer inspiratie.

Susan.