Clubavond 19 mei 2022

Vanavond staat een presentatie van onze leden Jan Vernooij en Henk Heuff op het programma. Aangekondigd als ‘onze natuurfotografen.’ Aan het einde van de avond zal blijken dat deze twee leden veel meer kunnen dan natuurfotografie. Helaas zijn er opnieuw niet veel leden aanwezig. Voor een select gezelschap opent Rien Leenderse de avond met de opmerking dat de foto’s uit de opdracht voor de bespreking door Diana Bokje op 2 juni voor 30 mei ingeleverd moeten worden. De uitdaging is: ‘een foto met daarin meerdere onderwerpen.’

Jan krijgt het woord en zal voor de pauze zijn werk presenteren. Na de pauze is het de beurt aan Henk. Jan begint met de uitspraak: “ Ik ben fotograaf en geen verteller.” Dat hij fotograaf is weten we en zien we ook in de beelden die hij toont maar ook het vertellen gaat hem goed af. Jan laat in een lijstje een indrukwekkend aantal cursussen, workshops en mentoraten zien die hij heeft gevolgd en hem hebben gebracht waar hij nu is in de fotografie. Het gevoel in de foto’s is voor Jan meer en meer van belang.

Kootwijkerzand JV
Foto: Jan Vernooij

Maar voor het zover was heeft Jan al een lange zoektocht in de fotografie achter de rug. Hij heeft een zestig tal beelden uit al zijn werk geselecteerd waarin hij deze reis laat zien. Van het Kootwijkerzand naar Urk, Zeeland, Texel, Frankrijk en IJsland. Steeds heeft hij zich laten inspireren door mentoren en is terecht gekomen in wat zijn specialiteit is geworden; de dubbelopname. 

Foto: Jan Vernooij

Soms ook wel meer dan twee beelden in één foto.  Hij componeert deze beelden in zijn camera. Aan het eindresultaat bewerkt Jan zelf niet veel. Hij roemt daarin Wim Engelaer die voor hem soms de nabewerking doet en kleuren in overeenstemming brengt of juist laat contrasteren. De laatste tijd werkt Jan zijn dubbelopnamen ook zelf af in zwart/wit en ook dat geeft bijzondere resultaten. Veel beelden die voorbij komen zijn kunstwerken op zich. Met zijn verhalen erbij maar ook zijn onzekerheid over het resultaat stelt hij zich soms kwetsbaar op. Dat hoeft niet want Jan maakt echt bijzonder, maar vooral  eigen werk.

water
Foto: Jan Vernooij
43-PLT-9128-vk
Foto: Jan Vernooij
49-MEC-6337
Foto Jan Vernooij

Na de pauze volgt Henk. Hij selecteerde ruim honderd foto’s uit zijn grote oeuvre en neemt ons zo mee in zijn ontwikkeling in de fotografie. Eerst maakte hij alleen in de vakantie foto’s en nog altijd is Henk een liefhebber van reisfotografie. Maar wat is reisfotografie?  Henk maakt tijdens zijn reizen foto’s waar menig straatfotograaf blij van zou worden.  

Cuba
Foto: Henk Heuff

Hij werd lid van de fotoclub en ook hij deed veel cursussen en mentoraten. Liet zich inspireren door vooral Wilco Dragt en ontwikkelde gaande weg ook zijn volstrekt eigen stijl. Henk gebruikt veel techniek in zijn foto’s maar doet daarentegen niet veel in de nabewerking. Wat je ziet is wat het is.

Zeelandbrug
Foto: Henk Heuff

Maar voordat hij tot zijn beelden kwam die hij nu maakt, fotografeerde hij ook dieren, maakte portretten en macro’s en was lang met andere leden actief in de landschapsgroep, waar elkaars foto’s werden besproken.

60 DSC_3603
Foto: Henk Heuff
uit serie van 5
Foto: Henk Heuff

Ook Henk ontdekt de dubbelopname en verdiepte zich daarin. Het is duidelijk dat Jan en Henk gedeeltelijk een zelfde weg volgden in hun fotografie. Er zijn zeker overeenkomsten maar ieder heeft toch een volstrekt eigen stijl ontwikkeld. Jan blijft zich bekwamen in zijn specialiteit van de dubbelopnamen. Zijn beelden worden meer abstract en uiten zich in kleur en lijnenspel. De dubbelbeelden van Henk zijn meer functioneel en vormen een toevoeging op de werkelijkheid. Zou kunnen zo’n landschap, maar als je goed kijkt is het toch niet de werkelijkheid.

Henk Heuff
Foto: Henk Heuff

De laatste tijd verdiept Henk zich in foto’s van fijne spinnenwebjes met druppels die hij met uiterste precisie onder moeilijke hoeken weet vast te leggen.

Foto: Henk Heuff
Foto: Henk Heuff

We zien vanavond veel, heel veel foto’s voorbij komen. Duidelijk is dat we twee leden hebben die een eigen stijl hebben ontwikkeld in de fotografie en daarin blijven groeien. Wie er niet was heeft toch wat gemist want het was een inspirerende avond.

Tot slot nog even aandacht voor de Heuvelrugloop op 18 juni. Ted vraagt weer fotografen om dat sportspektakel in Maarn vast te leggen.

Gerrit.