Clubavond 2 september 2021

Het is vreemd om op 2 september nog te proosten op het “nieuwe jaar” maar we deden het toch in de pauze voordat we aan de algemene ledenvergadering begonnen. Maar daarvoor had Marien de avond al geopend en gaf hij meteen het woord aan onze voorzitter Marianne, die ons in een soort alternatieve Nieuwjaars toespraak weer welkom heette op een clubavond. In oktober 2020 waren we voor het laatst “life” bij elkaar.  We hebben elkaar en de inspiratie die we elkaar geven gemist en zijn blij dat we er weer zijn. Er is een bijzonder welkom voor Reinder Mulder die al voor de Lock down adspirant lid was geworden maar door de omstandigheden nog niet eerder een clubavond heeft kunnen bezoeken. Tijdens de Zoombijeenkomsten was hij er al wel vaak bij en besloot zich als lid van onze club aan te melden. Welkom ! Marian blikte terug op een bijzondere tijd voor de club. Omdat het gevaar bestond dat we elkaar uit het oog zouden verliezen toen we niet meer in persoon bij elkaar konden komen werd door Roderik een proef gestart om elkaar via Zoom te gaan ontmoeten. Dat bleek te werken. Dick Jeukens nam te technische begeleiding op zich en in veertien zoomsessies hebben de afgelopen tijd toch tweeëntwintig leden elkaar digitaal ontmoet, foto’s laten zien en besproken. Een vaste kern van twaalf leden was bij alle Zoombijeenkomsten. Er waren maandthema’s en die zijn nog allemaal terug te vinden op de website. Daar zijn inmiddels ruim 1600 foto’s van ons te zien. Die zijn allemaal te vinden nadat je bent ingelogd en kijkt in het archief. Maar nu kunnen we (voorlopig) weer echt bij elkaar komen en het over foto’s hebben. Marien zet vervolgens tien foto’s op de planken en dat is de selectie die mee gaat doen aan de Bond Fotowedstrijd. De selectie is gemaakt door Tonnie Ted en Wim. De laatste heeft de gekozen beelden weer op voortreffelijke wijze afgedrukt. We zijn onder de indruk van de getoonde foto’s. Heel gevarieerd en van een goed niveau. Dat laatste is natuurlijk aan de jury maar we hopen dit jaar op een plekje boven de middenmoot. Op 16 oktober is de uitslag. Daar kan je bij zijn, maar moet je wel naar Hoogezand afrijzen.  Als de planken weg zijn kijken we via de beamer naar foto’s die leden de afgelopen tijd hebben gemaakt.  Dat mogen vakantiefoto’s zijn maar ook ander vrij werk willen we graag zien.

Johanna deed een workshop abstracte fotografie. Met haar schilderclub was ze bij een autosloperij maar had ook haar camera bij zich. Wat kan het op een autosloperij toch ook mooi zijn als je dat wil zien. Johanna in ieder geval wel.

Foto's :
Johanna Nederlof

Marianne was in de bollenvelden maar met haar lensbaby ook in het station van Arnhem. Het valt volgens Marianne niet mee om met dat objectief te fotograferen. En hoewel ze eigenlijk de verkeerde had gekocht maakte ze toch er toch bijzondere beelden mee.

Foto: Marianne Leenderse

Marien laat ons een serie zwammen zien. Hij noemt ons de Latijnse naam maar die is mij even ontschoten. Het zijn Judasoren. Als je volgens natuurgids Marien goed oplet in de bossen hier in de omgeving zie je ze overal. Marien kreeg ze fraai in beeld.

MD-05
Foto: Marien Dorrestijn

Nanny toonde beelden die de Zoomers ook al een keer tijdens de verschillende bijeenkomsten via zoom hebben mogen zien. Een romance tussen twee golfkarretjes, brullende motoren op de dijk en ook een klassiek winterlandschap dat zou tussen de schilderijen van de oude “winterschilders” zou passen.

nanny-3100
Foto: Nanny van Ommeren

Reinder bleef dicht bij huis en legde daar in zijn tuin een penseelkever super scherp vast.

Penseelkever op Eendagsbloem
Foto: Reinder Mulder

Rien Leenders was in de weer met zijn drone maar oefende ook met de lensbaby. Altijd weer bijzondere beelden. Deze keer een “molen anders” in dit verslag.

075902-rien leenderse
Foto: Rien Leenderse

Tonnie laat ons beelden zien die echt haar beeldtaal hebben. Zachte lijnen, goed in compositie, in een dromerig licht en tegenwoordig ook vaak in zwart wit. Een groot contrast met beelden die ze recent maakte in een industriepark  in Duitsland. ( op zoek naar Urban)

Foto's:
Tonnie Smit

Wim heeft een hele oude foto (1930) die zwaar beschadigd was onder de scanner gelegd. Het digitale beeld heeft hij totaal gerestaureerd naar eerst een zwart/wit beeld. Daarna heeft hij dit beeld ingekleurd zoals het toen geweest zou kunnen zijn. Echt dagen werk en een eindresultaat dat er zijn mag. Wel 900 MB na alle bewerkingen.

Fotograaf onbekend.
Bewerking door Wim Engelaer

Jaap heeft het echt bij vakantie foto’s gehouden die hij maakte tijdens een fietstocht langs de rivieren. Met een foto van Rhenen neemt hij alvast een voorschot op de clubtocht van 18 september.

Foto: Jaap Jelsma

Dan is het pauze met bubbels en bitterballen. Na de pauze de algemene ledenvergadering. Deze verloopt in een gemoedelijke sfeer en om dit verhaal niet te lang te maken; zie later het verslag van de vergadering.

Wel even een puntje om vast over te denken. Er is vraag naar de bestuursopdracht. (Eerder deden we de rode lijn en het koffertje) Als we dat leuk vinden kunnen we weer zoiets doen. Ideeën voor onderwerpen zijn welkom.

Aan het eind van de avond sluit Marien af met de mededeling dat we over 14 dagen een tussenpresentatie van ons werk voor de Peter Ros trofee hebben en zaterdag 18 september naar Rhenen gaan met een clubtocht.

Gerrit.