Clubavond 21 april 2022

Marien opent de bijeenkomst met een paar mededelingen: Zaterdag, 23 april is het uitstapje naar Amersfoort. Er heeft zich een klein groepje leden opgegeven, een enkele introduce mag mee. We verwachten een zonnige dag waarop er samen met een gids voldoende fotomomenten zullen zijn. Vertrek vanaf  de parkeerplaats van de Twee Marken om 10.15 uur. Start wandeling bij de OLV-toren om 11 uur. Van onze onderlinge wedstrijd om de Peter Ros Trofee kan ieder lid op 12 mei één ingelijste foto inleveren, die van 16 mei t/m 24 juni geëxposeerd zal worden. Het thema van deze foto’s was Urban.

Voor de BondsFotoWedstrijd kan ieder lid twee bestanden sturen naar onze website. Er is een directory aangemaakt. Insturen voor 10 mei! Om daadwerkelijk mee te kunnen doen met de wedstrijd moeten minstens 7 leden foto’s insturen. De jury zal een keuze maken uit de inzendingen en de geselecteerde foto’s afdrukken. Tussen 18 mei en 1 juni zullen ze dan worden verzonden.

Rien L. laat ons met de beamer foto’s zien van de 5 met samenhang, ingestuurd naar de Fotobond.Van onze club stuurden Jan Vernooy, Dick Jeukens en Jaap Jelsma mee. Jan had een serie met  zwart/wit natuurvoorstellingen ingestuurd en scoorde 14 punten en een 12e plaats. Dick stuurde ogen in namens de Essentie, kreeg 11 punten op een 36e plaats. Jaap had ruiten met waterdruppels, kreeg ook 11 punten op een 36e plaats.

Inmiddels hebben we allemaal een mailtje van Rien L gekregen waardoor we nu via de linken:  http://Uitslag 5 met samenhang 2022 afd Utrecht ’t Gooi (Fotobond) – YouTube   en https://fotobond.nl/documents/781/5_met_samenhang_2022_Presentatie_19_APR_2022_kleiner_bestand.pdf  de website van de bespreking van de jury, de verkiezing en de uitslagen kunnen zien.

Uit een flink aantal door onze leden ingezonden foto’s voor de geldmaat in Maarn, zijn door een commissie, bestaande uit een kunstenaar, iemand van de winkeliersvereniging en bewoners van de Raadhuislaan,  vier foto’s geselecteerd, die de geldmaat zullen gaan opsieren. De foto’s zijn gekozen zonder dat bekend was wie deze had gemaakt. De keuze viel op deze afbeeldingen  omdat ze in Maarn zijn te herkennen en mooi bij elkaar passen. Er schoten ons meteen leuke uitdrukkingen te binnen: Geen geld uit de muur, maar uit het bos; geld groeit hier aan de bomen. Als het klaar is volgt een officiële onthulling.  Zeker is dat het logo van FKH er op te zien zal zijn. Rien L heeft een mooie animatie gemaakt, waarbij je hier al een voorproefje krijgt. 

Na de pauze begeleidt Paul de fotobespreking in een nieuwe versie van het Lagerhuis. Ria en Reinder hebben beide een foto ingestuurd, met daarbij een stelling.

Ria: ‘Een smartphone maakt net zulke mooie foto’s als een spiegelreflexcamera’.

Deze stelling roept meteen van alles op bij iedereen. Natuurlijk niet! Of toch wel een beetje waar? Er blijken tegenstanders te zijn en ook sympathisanten. We weten wel dat spiegelreflex camera’s veel (instel)mogelijkheden heeft vergeleken met een smartphone, maar de fotograaf zelf komt toch altijd op de eerste plaats. Hij/zij maakt de foto, nadat hij/zij een onderwerp en een compositie heeft gekozen. Ria heeft 2 foto’s en wij mogen kiezen, welke foto met welke camera is gemaakt. Leuk bedacht Ria.

Ria_IMG_20220420_092359
Foto's: Ria van de Haar-Bruggenwirth

Reinders stelling betreft een foto in Rhenen: ‘Context gaat altijd ten koste van het hoofdonderwerp’. Direct in het oog springend is de Cunerakerktoren, daarvoor wat huizen ( waaronder mooie en lelijke) en voor een huis een man met opvallend getatoeëerde benen. De eerste vraag is : altijd??? Vervolgens: wat wil je fotograferen? De man met de getatoeëerde benen is als hoofdonderwerp niet erg zichtbaar. Is dit straatfotografie of architectuur? Na de discussie licht Reinder toe dat het hem ging om het bizarre contrast tussen de voorgrond, de achtergrond en het middenstuk.

Dorpsgezicht
Foto: Reinder Mulder

We sluiten de avond af en gaan naar huis met de herinnering aan een leuke avond vol inspiratie.

Mieke Nusselder.