Clubavond 23 januari

Vanavond heeft Rien L de leiding van de avond, waarbij we veel foto’s zullen gaan bekijken en beoordelen.

Marianne vertelt over de gezondheidssituatie van Pieter. Helaas heeft hij gisteren opnieuw een operatie moeten ondergaan aan zijn oogleden. We wensen hem veel herstel toe en mogen gerust telefonisch wel eens contact met hem opnemen. Hij hoopt zelf weer op de algemene ledenvergadering aanwezig te kunnen zijn.

De Vereniging Belangen Maarn Maarsbergen vraagt in een mail een vrijblijvende inzet van ons met foto’s van Maarn en Maarsbergen o.a. voor hun drukwerk. Het woord ‘vrijblijvend’ roept wel vragen op en het bestuur zal een standpunt bepalen.

Groep 1 presenteert zijn/haar foto’s en wij kiezen met een stembriefje de mooiste uit die binnenkort aan de muur zullen komen. De uitslag ervan gaan we zien op de mail.

Na de pauze bespreken we foto’s met de beamer en op de plank, volgens de regels die we van Peter van Tuyl hebben geleerd:

Feitelijk: wat zien we ?

Fotografisch: wat brengt de fotograaf er in?

Wat vertelt de foto: welk verhaal, gevoel of welke emotie ervaar je?

Van meerdere foto’s per persoon bespreken we op verzoek van elke fotograaf er steeds een.

Met de beamer getoond:

Gerrit: de gespiegelde foto van de brandweerman bij de kerstboomverbranding maakt het beeld spannender. Hij staat vlak bij het vuur. Meer contrast bij de man zou een harder en sprekender silhouet kunnen opleveren.

Henk toont 4 dubbelopnames. Hij kiest de foto met bladeren, witte accenten en zon beschenen takjes op de grond, die het geheel sprekender en levendiger maken dan wanneer het alleen een foto met blaadjes op de grond zou zijn. We staan stil bij de vraag wat we hier nu eigenlijk zien: is het ijs of niet? Waar is een rustpunt voor het kijkende oog?

Foto Johan Caljé

Johan: zwart-wit foto met machinist bij een trein langs een verlaten perron. Intrigerend beeld. Wil hij hier een beroep laten zien? Dan zou de stuurcabine erbij zichtbaar moeten zijn. Is het symboliek? Een trotse machinist. Veel rust omdat het perron leeg is. Vervreemdend tegelijk. Positief commentaar van alle kanten.

Foto Mieke Nusselder

Mieke N: alle lichten in de zaal gaan even uit om het donkere straatbeeld van het Indiase lichtfeest beter te kunnen zien. De foto zou scherper kunnen met een hoger ISO-getal met gepaste diafragmakeuze.

Foto Nanny van Ommeren.

Nanny heeft een mooie lichtval op haar bospad met honden die uitgelaten worden door een echtpaar waar wel het een en ander over op te merken is. Dat blijkt wel uit het commentaar uit de zaal. Nanny heeft de foto de naam ‘Ruzie’ gegeven. Velen van ons vinden het een foto met humor. Deze foto heeft meer beeld dan techniek. Het is een momentopname, op een goed moment gekozen.

Plaat Op de Plank:

Jaap: een spannende foto van een kapot, glamourachtig uithangbord aan een vervallen gevel van een gebouw. Er is veel contrast op te merken en het is een sfeervolle foto.

Marianne: twee dolle zangeressen op de fotofair in het kader van de portretgroep gemaakt. Humor, laag standpunt.

Johanna maakte een foto van de kleine vieze bovenspiegel van een bus, die bij de afdrukcentrale als niet geschikt voor een mooie afdruk werd bestempeld. Het is een grappige foto van wat je in het spiegelbeeld ziet uit haar serie vakantiefoto’s. Zien en vastleggen.

Foto: Wim Engelaer

Ria: lange, verlaten gang op een veerboot suggereert een angstige, onheilspellende situatie uit een film. De zwart-wit foto is helaas niet zuiver scherp, wat in dit geval beter zou zijn. De dramatiek zou verhoogd kunnen worden door meer contrast aan te brengen.

Wim toont twee portretten die hij maakte met Rembrandtverlichting, het thema van de portretgroep. Wim legt uit wat daar allemaal bij komt kijken wat betreft het contact, de voorwaarden en de medewerking van het model. Erg belangrijk is hierbij de belichting die van de zijkant/bovenin moet komen, een driehoekige neusschaduw tot de helft van de wang vormt en de ogen scherp, helder en met weerkaatsing krijgt. We zullen er hopelijk meer van gaan horen.

Dick werkt aan een opdracht van een zorgcentrum in Geertruidenberg waarvoor hij foto’s aan de muur maakt van de omgeving daar, die door de bewoners gemakkelijk herkend zullen worden. Hij heeft een foto van de oude spoorbrug met in het verlengde daarvan een modern groot gebouw. De foto maakt een oude indruk door het kleurenspel dat hij hier toepast.

Verslag Mieke Nusselder

Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden van deze website. Als u een bestaande gebruiker bent, logt u dan in.

Aanmelden voor bestaande gebruikers