Clubavond 25 augustus 2022

We gaan weer van start en Jaap heet iedereen hartelijk welkom op de eerste avond na de vakantie. Hij geeft het woord aan Marianne die allereerst zegt heel blij te zijn met een opkomst van twintig leden op deze warme avond. Al voor de zomer zijn er stemmen opgegaan om onze clubavonden eerder te beginnen. Dat wil zeggen om 19.30 uur. Het bestuur is daar een voorstander van en vanavond mogen de leden daar iets van vinden. Een ruime meerderheid is er voor om eerder te starten. Tot de kerst gaan we dat dan ook doen en beslissen daarna of we vroeg blijven beginnen.

Dan gaan we naar de ingezonden vakantiefoto’s kijken. Iedereen mocht er vijf insturen. Jaap laat ze per fotograaf even kort voorbij komen en dan mag de fotograaf er één kiezen waar we het nader over gaan hebben. Er zijn vijfenvijftig foto’s ingestuurd dus we kunnen even vooruit. Marcelle bijt het spits af met de verontschuldiging dat haar zoomlens aan het begin van de vakantie was gevallen en kapot was. Ze moest zich dus ‘beperken’ tot een objectief met een vast brandpunt. Maar dat bracht ook weer leermomenten om de lens beter te leren kennen. En een uitdaging om door zelf meer te verplaatsen tot een andere compositie te komen. Marcelle was in Zweden en maakte een foto om half drie in de nacht. (Daar is het dan dus nog licht)  Op de foto zie je de stilte.

Foto: Marcelle Bijleveld-Decoussaux

Gerrit leefde zich uit in en om een uitzichttoren aan het Bodenmeer. Het donkere silhouet van de toren tegen een bijna wolkeloze lucht met een vage horizon van bergen in de achtergrond vormen een  bijzondere compositie.

Foto: Gerrit Oskam

Jaap fietste deze zomer langs het Veluwemeer en was onder de indruk van het natuurlandschap daar. Met zijn compact camera legde hij vogels op palen vast. De palen slingeren zich door het beeld maar geven toch rust in de compositie. Het was even zoeken om met F8 de achtergrond wazig te krijgen maar dat is Jaap goed gelukt.

Foto: Jaap Jelsma

Nanny was te gast bij haar kinderen en kleinkinderen in een pubervakantiepark. (als de kinderen zich vermaken in de vakantie heeft iedereen plezier) Nanny in ieder geval, ze fotografeerde haar kleindochter die acrobatische toeren uithaalde aan het water in mooi avondlicht. En ja, met de smartphone want ze had op dat moment de camera niet bij zich. Het juiste moment gekozen.

KLEIN8
Foto: Nanny van Ommeren.

Marien zocht naar contrasten in een Spaanse marmergroeve. Hij fotografeerde naar boven langs het ruige gesteende waarop drie bomen een groepje vormen. De foto heeft geen nabewerking gehad.

Foto: Marien Dorrestijn.

Mieke Nusselder toonde een opname uit een serie gemaakt bij de verbouwing van een grote schuur bij een familiehuis in het oosten van het land. Er is daar in de zomer heel veel werk verzet. Ze koos een foto waarin dat goed duidelijk wordt. Indrukwekkend lijnenspel. Een foto waar nog veel meer detail in zit dat verdient om nader in beeld gebracht te worden door andere uitsnedes te maken.

Foto: Mieke Nusselder.

Marianne was bij Pannerden om de lage waterstand van de rivier te zien. Dat viel toch wat tegen maar Marianne vond toch genoeg onderwerpen om die op haar kenmerkende wijze in beeld te brengen. Zo ging er een waterjuffer op een drijvend veertje zitten. Gemaakt met de telelens. (uit de hand !)  Maar toch een geweldig resultaat.

Foto: Marianne Leenderse

Rien Was er natuurlijk ook bij en fotografeerde een plas waarin verschillende watervogels zichtbaar zijn. Hij sneed de foto uit naar een panorama waardoor een evenwichtig beeld is ontstaan.

Foto: Rien Leenderse

Reinder bleef in de buurt en was een avond aan de Nederrijn/Lek bij Elst. Hij maakte een tegenlicht opname bij de zonsondergang. Door onderbelichting goed in beeld gebracht met veel diepte in het beeld. Zou volgens een aantal leden ook een fraaie panorama foto kunnen worden. Maar anderen dachten daar weer heel anders over.

Foto: Reinder Mulder.

Rien van Dam-Baggen reisde ruim twee maanden met haar caravan door het hele land. Vaak met haar smartphone maakte ze op veel plaatsen vakantiekiekjes voor haar eigen herinneringen. Het meest onder de indruk van de natuur was ze in het Bargerveen en maakte tijdens een fietstocht deze fraaie natuurfoto.

Foto: Rien van Dam-Baggen

Ria was te kort in Kroatië maar wist in die paar dagen toch de sfeer vast te leggen. Een soort stilleven waarin waslijnen met schaduw samen met de kleuren voor een foto zorgen waarin de mediterrane sfeer goed zichtbaar is.

Foto: Ria van de Haar.

Dick is stilletjes een projectje begonnen waarin hij zich laat inspireren door verschillende deuren die hij onderweg tegen komt. In Nunspeet vond hij een deur met een bijzonder welkom. De contrasten en de tekst maken het geheel, al is hier niks meer van een deur te zien. Zou een ook een mooie startfoto kunnen zijn om de volgende clubavonden mee te beginnen.

Blij dat je er bent
Foto: Dick Jeukens

In de pauze praten we verder bij en na de pauze komt er van iedere fotograaf nog kort een foto voorbij. Hieronder een kleine selectie.  

Gerrit.

Foto: Rien van Dam-Baggen
Foto: Jaap Jelsma.
Foto: Marien Dorrestijn.
Foto: Reinder Mulder.
Foto: Marianne Leenderse
Foto: Gerrit Oskam