Clubavond 27 januari 2022

We zijn weer welkom in de Twee Marken maar gezien het extreem hoge aantal besmettingen heeft het bestuur besloten om (nog) niet fysiek bij elkaar te komen. Daarom vanavond een Zoom bijeenkomst om het toch weer even over foto’s te hebben. Elf leden komen online en het onderwerp is vrij. Reinder bijt het spits af met de mededeling dat hij de afgelopen tijd niet zo veel\nieuw werk heeft gemaakt. Dat is overigens bij meer leden het geval. Reinder toont nog een foto gemaakt tijdens de clubtocht naar radio Kootwijk.  Het strakke gebouw fraai gespiegeld in de vijver met wat ‘rommelig riet’ Mooie contrasten en ook goed in het kader volgens de kijkers.

Foto: Reinder Mulder

Rien Leenderse (ook niet veel nieuwe foto’s) keek nog eens door zijn bestanden en toonde een foto gemaakt in het Botlekgebied. Een nachtopname waar hij een HDR bewerking op losgelaten heeft. De lichtjes komen hierdoor extra goed in beeld. Rien heeft het koud gehad toen hij in de late avond/nacht zijn foto’s maken maar heeft wel een bijzondere plaat.

Foto: Rien Leenderse

Rien van Dam-Baggen is niet naar buiten gegaan en bleef lekker binnen. Met een macro objectief rond een boeket, waarin ook anjers, maakte Rien nieuwe foto’s. Recht van boven met de scherpte op de goede plaats en onscherpte mooi verlopend naar de randen van het kader. Rien toonde nog een beeld van de zelfde anjer maar dan van opzij in beeld gebracht. Volgens Rien de scherpte niet op de goeie plaats maar met een andere uitsnede ook een fraai beeld. De anjers zijn niet wit maar groenachtig en dat geeft fijn kleureffect aan de foto’s.

Foto: Rien van Dam-Baggen
Foto: Rien van Dam-Baggen

Jaap heeft als hij onderweg is vaak zijn compact camera bij zich. Ook als hij een praatje maakt op de markt, als hij een visje koopt, blijft hij opletten of er in zijn omgeving iets is wat hem aanspreekt om vast te leggen. We hebben het al vaak gezien: Jaap heeft daar echt oog voor. Ook nu heeft hij weer een bijzonder beeld gemaakt wat hij zelf een COVID-foto noemt. Een bijzonder tijdsbeeld waarin klanten voor een marktkraam met mondkapjes tussen plastic schotten op hun beurt wachten. Alles klopt in deze foto. Goed gezien Jaap!

Foto: Jaap Jelsma

Marien is een paar dagen in Lauwersoog. Ook daar is het grijs weer geweest maar daar heeft Marien dankbaar gebruik van gemaakt. Hij maakte een dag eerder een minimalistische foto waarvan de verstilling af spat. De foto is onbewerkt. Marien maakte er een vijftal vanaf verschillende standpunten maar vond deze het beste. Prima vlakverdeling.

Foto: Marien Dorrestijn

Jan Boeren heeft geluk. Hij hoeft niet ver op pad en de kou trotseren om mooie beelden te maken. Vanuit zijn achtertuin fotografeerde hij een grote boom in de mist. Een klein waterig zonnetje raakt net een tak van de boom. Er zat niet veel kleur in maar toch is het beeld zwart/wit gemaakt. Stemmig tijdbeeld. Symbolisch ook wel. ‘De zon gaat toch weer schijnen.’

Foto: Jan Boeren

Johan loopt vaak in de vroege ochtend een rondje langs de randen van het dorp. Met zijn smartphone maakt hij dan foto’s als hij iets tegen komt. Zo ook het vroege ochtendlicht terwijl de straatverlichting nog ontstoken is aan de Planetenbaan in Maarn. Er is veel te zien. De lantaarns die licht werpen op straat maar ook de bosrand en daarboven een doortekende ochtend lucht met rood/roze kleurzweem. Opmerkelijk hoeveel details de smartphone camera van Johan weet vast te leggen. Maar eerst moet het natuurlijk wel zien om de foto te maken.

Ria heeft tijdens de sessie een foto opgezocht die ze recent maakte in een museum in Gent. Het is een bladzijde uit een oud scheepsjournaal. Fraaie letters in een mooi handschrift in oud Vlaams. Het is een puzzel op zich om te lezen wat er staat. Vrij simpel onderwerp maar wel heel slim in beeld gebracht door het bijna diagonaal te kaderen. Je blijft toch zoeken in deze foto.

Foto: Ria van de Haar

Gerrit is op zoek naar een nieuw project waar hij het komende jaar aan kan werken. Hij heeft bedacht om mannen die je in veel dorpen en plaatsen tegenkomt op een ‘leugenbankje’ te gaan fotograferen.  Het is leuk om die mannen aan te spreken en als ze het goed vinden dan daar vast te leggen in een kenmerkend beeld. Het gaat Gerrit in dit geval niet direct om de getoonde foto maar meer om het idee en tips om dit projectje zo goed mogelijk uit te voeren. De tips zijn: concentreer je op de personen. Laat de omgeving niet voor te veel afleiding zorgen. Breng details wel in beeld maar het gaat om de mannen. Bekijk het vooral vanuit verschillende standpunten/perspectieven.

Foto: Gerrit Oskam

Marian stelde zich zelf tot doel om een reiger te fotograferen waarin beweging zichtbaar is. Echter de kop moest scherp zijn. Dat is nog al een uitdaging want reigers kunnen best wel stilzitten maar als ze dan vertrekken geeft het ook veel beweging. Ze laten zich niet echt regisseren. Het is haat toch gelukt. Beeld met veel beweging in zowel de vogel als de achtergrond maar de snavel en het oog… scherp!

Foto: Marian Leenderse

Tenslotte Dick. Bij zijn club De Essentie was er het thema: Flat lay fotografie. Dat is een onderwerp recht van boven (plat) in beeld gebracht.  Dick is er mee aan de slag gegaan en heeft hierbij ook gebruik gemaakt van een lens baby op zijn objectief. Een verrassend beeld waarin heel veel is te ontdekken. Leuk thema overigens !

Foto: Dick Jeukens

Omdat er nog wat tijd over is mogen de deelnemers die nog wat willen laten zien een tweede foto ‘op de plank zetten.’ 

Reinder nog een foto uit de clubtocht. Een vervallen gebouw onder een schijnbaar vervallen boom. Jaap nog een covid foto van twee deftige dames in de tram die gaan shoppen. Echt beeld van Jaap dat we nog even hier niet tonen in verband met de privacy regels. Jan Boeren liep naar de rand van zijn tuin en maakte deze foto. Stemmig beeld met een mooie balans. We zijn het er over eens. Jan woont in een mooie omgeving. Marian nog een beeld. Ze zoekt naar meer abstractie in haar foto. Komt er in dit beeld niet echt uit. Met een andere uitsnede (dankjewel Ria) een stuk beter. Tenslotte laat Dick nog een bewerking zien van een foto uit zijn serie jazz muzikanten.  De foto heeft een aantal zware bewerkingen ondergaan en we vragen ons af wat de persoon er op de foto zelf van zou vinden. Het is zeker een kunstzinnig beeld geworden.

We sluiten af in de hoop dat we de volgende keer weer echt bijelkaar kunnen komen in de Twee Marken. Maar met het explosief stijgende aantal besmettingen terwijl de top nog niet is bereikt is dat maar de vraag…

Gerrit.

Foto: Reinder Mulder
Foto: Jan Boeren
Foto: Marianne Leenderse