Clubavond 3 oktober.

Rien Leenderse heet eerst Jan en Ria die de sfeer in onze fotokring willen proeven welkom. Ze vallen met de neus in de boter want we gaan het natuurlijk over foto’s hebben. Eerst gaat Mieke Nusselder wat uit haar fotowerk presenteren. Dan gaan we kijken naar de resultaten van de clubtocht naar de tuinen van Appeltern in het donker. Onze inzendingen voor de beste clubtrofee komen aan bod en tot slot nog wat platen op de plank en ook op de beamer nog wat recent fotowerk. Kortom weer voldoende inspiratie.

Vergeet de rode draad niet!

Nog even wordt onze “rode draad opdracht” onder de aandacht gebracht. De foto’s in dit project moeten uiterlijk op 28 november afgedrukt worden ingeleverd. De afmeting van de afdruk moet minimaal A4 zijn de rode draad moet de zijden van de foto raken. Presentatie van dit project op 12 december.

Dan neemt Mieke ons mee in haar presentatie ‘ver weg en dichtbij. Eerst door de zuidelijke staten van Amerika en wel door de gebieden die wat minder bekend zijn en tot slot bloemen in de tuin. Er komen indrukwekkende landschappen voorbij en Mieke laat ons meegenieten van plaatsen waar soms moeilijk te komen is. Boeiende structuren met schaduwen in stuifduinen en grillige rotspartijen. Als ze weer vertrekt maakt ze vanuit het vliegtuig nog een opname die ze echt als een cadeautje ziet en daar is iedereen het wel mee eens. 

Foto Mieke Nusselder

Na de pauze zien we de resultaten van de clubtocht naar de tuinen van Appeltern. Dat was in het donker terwijl de tuinen met kleurige lampen en lazers verlicht werden. Uitdagend om daar te fotograferen. De beelden tonen dat onze leden regelmatig hetzelfde zagen maar de foto’s toch op een eigen manier maakten. Spookachtige beelden met daarin beweging maar ook een verstild gevallen blad tegen een lamp.

Foto Marianne Leenderse

Vervolgens komen onze bijdragen om mee te dingen voor de beste club trofee voorbij. Dat zijn er 14 dus een interne selectie commissie zal de beste 10 op een rij zetten. Foto afgedrukt inleveren op 31 oktober. Nog even de (nieuwe) spelregels:

  • Per club mogen er tien foto’s ingeleverd worden;
  • – In de serie van een club mogen van elke deelnemende fotograaf
  • maximaal twee foto’s zijn opgenomen;
  • – Het strikte formaat van 40 x 50 cm is vervallen en de afgedrukte
  • inzendingen moeten nu vallen tussen de maten van 30 x 30 cm en
  • 40 x 50 cm;
  • – Deelnemende foto’s mogen niet eerder zijn ingezonden naar een
  • Afdelingswedstrijd van Utrecht-’t Gooi van de Fotobond.

Dan nog een aantal foto’s op de plank. Perfecte afdrukken van Wim en Jan en tegenlichtfoto’s van Nanny. Ook op de beamer komen foto’s voorbij en bij de foto’s van Jaap ontstaat een beetje discussie op de manier die Peter van Tuyl ons recent voorgehouden heeft.  Dat komt ook door de wijze waarop Jaap zijn foto’s maakt en presenteert. Hij laat een strandfoto zien met een bijzonder tafereel en stelt zich vervolgens heel kwetsbaar op door te vragen: “Wat vinden jullie nou van deze compositie?.”  

Foto Jaap Jelsma

En dan komen er antwoorden en meningen. Bij een volgende foto zien de leden dingen die Jaap zelf op zijn foto nog niet zag. Op deze manier komen we verder.

Gerrit.