Clubavond 30 juni 2022

Nanny opent de avond en spreekt gelijk haar teleurstelling uit over de bijzonder lage opkomst van 11 leden. Op het programma staat voor de pauze de tussen presentatie van het jaarthema “lange sluitertijden” en na de pauze maakt Wim E zijn verhaal af, dat eerder in de coronatijd vroegtijdig afgebroken moest worden.

Dick, Gerrit, Jaap, Marien, Marianne, Nanny, Rien L en Thom tonen ieder de naar hun mening meest in het thema “lange sluitertijden” passende foto’s. Er worden zeer gevarieerde beelden getoond die met verschillende technieken zijn gemaakt. Er passeren “bewogen” foto’s van bomen, planten, bloemen, dieren, water, boten, spelende meisjes, muggen boven een beekje en met een zaklamp “schilderen met licht”. Van een aantal beelden wordt gezegd: “dit is geen foto, maar kunst!”. De gebruikte technieken lijken eindeloos: de camera opwaarts/zijwaarts bewegen, de lens in/uitzoomen, het onderwerp laten bewegen of de camera bewegen, met/zonder statief, gebruik van allerlei soorten lenzen,  grote variatie in diafragma’s, sluitertijden en iso waarden. 

Dick-Jeukens
Foto: Dick Jeukens.

Aan het eind van de  presentatie somden de fotografen nog eens tips op voor geslaagde foto’s met “lange sluitertijden”. Naast de al genoemde technieken waren dat: geen automaat gebruiken, altijd handmatige instellingen; stabilisatie uitzetten bij gebruik van een statief; bij gebruik van filters éérst scherpstellen en dan pas het filter op de lens. Maar vooral vonden de fotografen belangrijk: leef je uit, experimenteer en ontdek “oh, zo kan het dus ook!.” Ga er alleen op uit voor een betere concentratie. 

Jaap Jelsma
Foto: Jaap Jelsma
Marien Dorresteijn
Foto: Marien Dorresteijn
Thon Nelissen
Foto: Thom Nelissen

Alles bij elkaar vonden de aanwezigen het een heel leerzaam eerste deel van de clubavond. Meer inspiratie op https://inthepicture.fotobonddigitaal.nl/?type=gallery&gallery_id=101&album_id=14

Marianne Leenderse
Foto: Marianne Leenderse
Nanny van Ommeren
Foto: Nanny van Ommeren.
Rien Leenderse
Foto: Rien Leenderse

Na de pauze sprak Marien de leden die niet op de clubavond aanwezig waren toe: “We hebben 30 leden en aan de tussenpresentatie van ons  jaarthema heeft een teleurstellend aantal van slechts acht leden meegedaan, dat is teleurstellend.”

Daarna ging Wim Engelaer voortvarend van start met het vervolg van zijn eerdere, vroegtijdig afgebroken, presentatie. Reeds in 1965 kreeg hij zijn eerste camera van zijn vrouw en zoals hij is (zei Wim zelf) moest er gelijk een doka komen met alles er op en aan. Eerst alleen voor zwart/wit, later ook voor kleurenfoto’s maar dat kostte “klauwen met geld”. Het leuke aan de doka vond Wim dat je ’s middags nog foto’s maakte en ’s avonds de foto’s al te drogen had hangen in de badkamer. 

In 2005 kocht Wim zijn eerste digitale camera en geheel passend bij zijn karakter moest daar gelijk in-house bewerkingstoepassingen en printerapparatuur bij.  Inmiddels beschikt Wim over vijf printers, negen kleuren inkt en veel soorten papier. Voor zijn klantenkring kan Wim extreem grote foto’s printen op bijpassend fotopapier. 

Foto: Wim Engelaer.

Wim vindt zichzelf een alles-eter qua fotografie, hij heeft geen speciale “handtekening” zoals de meeste fotografen. Zijn veelzijdigheid laat hij daarna ook zien in een gevarieerde presentatie van foto’s. Bij het fotograferen experimenteert hij met aparte lenzen zoals een til shift lens, een Biotar Zeiss uit 1936 en Russische nachtkijker zonder diafragma. Dat geeft bijzondere effecten aan zijn foto’s met verschillende scherpte/diepte op één foto en mooi bokeh. Wim toont een serie foto’s van vogels “in het veld, geen show” en andere dieren en insecten. Verder passeren architectuurfoto’s, een mooie overzichtsfoto bij nacht vanaf de Neudeflat in Utrecht en straatfotografie (“niet mijn hobby, wel leuk om te doen”).

Foto: Wim Engelaer.

Heel bijzonder is een oude, verbleekte foto van de Helenaheuvel in Doorn die helemaal is gerestaureerd en het lijkt nu of de foto gisteren is genomen in de staat van het etablissement in 1947 (of zo).  Blijkens de foto’s die hij laat zien is Wim is een meester in portretten, o.a. van de kleinkinderen van één van onze leden. Wim’s bevlogen verhaal wordt beloond met een waarderend applaus.

Fotograaf onbekend.
Nabewerking: Wim Engelaer

Ten slotte vraagt Marien aandacht voor de clubavond op 7 juli. De foto’s van de dagtocht naar Wageningen worden dan getoond. Van groep 2 van de leden wordt uit 3 foto’s één gekozen voor “Aan de Muur”. Zie de vooruitblik over de avond van 7 juli. 

Ted.