Clubavond 30 september

olie4

Deze avond verzamelden 16 clubleden zich in de grote zaal. Sommigen hadden zich goed voorbereid met een indrukwekkend arsenaal aan apparatuur.

Maar eerst gaf Marien het woord aan voorzitter Marianne voor een aantal bestuur mededelingen.  Marianne verwijst naar de ALV gehouden op 2 september toen aangekondigd werd dat Paul aftrad als bestuurslid en Ria van de Haar zou toetreden tot het algemeen bestuur. Ria was die avond niet aanwezig maar vanavond wel en Marianne heet Ria alsnog hartelijk welkom als bestuurslid. De aanwezige leden onderstreepten het uitgesproken vertrouwen in een mooie samenwerking tussen Ria en de overige bestuursleden met een instemmend applaus. Vervolgens wordt Paul bedankt voor zijn acht jaar bestuurslidmaatschap, zijn bedachtzaamheid en loyaliteit (hij zei nooit nee) en overhandigde Marianne hem een tasje “rood en wit”. In zijn dankwoordje relativeerde Paul zijn rol en noemde zichzelf een “manusje van alles”.

Daarna vertelde Marianne dat de foto workshop van Maarn Wijzer die zij namens de FKH in het nieuwe seizoen zou gaan houden i.v.m. slechts een aanmelding was geannuleerd.

Goed nieuws over de inzending van een foto van Dick Jeukens, gemaakt van zijn dementerende vrouw, voor de National Geographic Fotowedstrijd. De foto van Dick en andere inzendingen zijn te bekijken op de website van National Geographic.  In een afzonderlijk bericht op deze site hierover staat een link waarmee je de foto kan zien en er ook op kan stemmen!

Ten slotte vertelt Marianne dat Ted op 20 november het fotograferen van de intocht van Sinterklaas in Maarsbergen en Maarn wil coördineren en hij vraagt andere clubleden een deel voor hun rekening te willen nemen.

Marien sluit de algemene mededelingen af met het verzoek aan de leden voor 11 november maximaal 3 foto’s die meedoen aan de Peter Ros Trofee, afgedrukt op A4 formaat zonder passe-partout, in te leveren. Op de achterzijde van de foto’s graag je  lidmaatschapsnummer van de fotobond vermelden. De foto’s moeten zijn gemaakt in de periode november 2020 en november 2021. Gerrit Heil en een van zijn collega’s zullen de foto’s jureren en op 25 november zal er per beamer een feestelijke presentatie zijn, met uitreiking van de gouden wisselcamera aan de winnaar.

Dan is het tijd voor workshop “olie op water”. Rien L legt uit dat het de bedoeling is dat in een glazen schaal op een laagje water een paar druppels olie wordt gegoten en dat dit van bovenaf wordt gefotografeerd. Door dit te kleuren met kleurstof, gekleurd licht of een gekleurde ondergrond, en bijgelicht met flitser of lampen, kunnen heel artistieke beelden worden verkregen. De grote zaallichten gaan uit en een stuk of acht fotografen beginnen met het opbouwen van de meest ingenieuze constructies van statieven, camera, flitser(s), lampen, reflectieschermen, kleurenfilters, iPad met bewegende beelden en een schaal met gekleurde vloeistof. Intussen circuleren de niet-deelnemende leden nieuwsgierig langs de opstellingen om te genieten van of zich te verbazen over de resultaten. De fotografen zelf concentreren zich, stellen scherp, proberen verschillende soorten olie en kleurstof uit, vragen raad, bekijken op hun displays het resultaat en maken afkeurende of goedkeurende geluiden.

Er wordt geen pauze gehouden, de niet-deelnemende leden verzorgen voor de door zwoegende fotografen de catering zodat werkelijk elke minuut voor het grote experiment kan worden gebruikt. Veel te snel is het alweer tien uur en roept Marien dat we moeten gaan opbreken. Uw verslaggever maakt tijdens het opruimen een snel rondje langs de velden en tekent de volgende samenvatting van reacties uit de monden van de fotografen op.  

“Leuk om dit avontuur een keer gedaan te hebben, ik heb dingen gedaan die ik nooit eerder heb gedaan, het levert verrassende beelden op. Lekker experimenteren, eerst uitzoeken wat en hoe en dan aan de slag. Kan het nog wel een keer doen op een regenachtige zondagmiddag. Een werkavond is altijd een succes; samen iets uitproberen, bij elkaar kijken, leren en lachen, gezellig!”

Ted Kuijpers.