Clubavond 6 februari

Foto Henk Heuff
Dubbelopname of toch niet? Foto: Henk Heuff

Vanavond staat er een foto café op het programma. Omdat Rien L ziek is zijn er wat aanpassingen in het programma en komen de in de tweede helft te bespreken foto’s niet op de beamer maar op de plank. Aan vijf tafels nemen vier leden plaats en Paul zorgt dat op elke tafel een viertal beelden, gemaakt door onze leden aan deze tafel besproken kunnen worden. Daarbij proberen we zoveel mogelijk de aanwijzingen die we eerder leerden van Peter van Tuyl, om foto’s te bespreken, te volgen. Na ongeveer 10 minuten haalt Paul de foto’s weer op en dropt vier andere op de tafel. Op deze manier komt een flink aantal foto’s voorbij. We weten niet wie de maker is, maar soms laat dat zich ook weer gemakkelijk raden omdat we de stijlen van onze leden redelijk beginnen te kennen. Maar dat maakt niet uit want aan de tafels ontstaan goeie gesprekken over de foto die voor ligt. Zeker in een kleine kring doet ook iedereen zijn woordje en geeft een mening. Dat deze meningen soms heel verschillend zijn maakt het alleen maar leuker en leren we van elkaar dat je op verschillende manieren naar een foto kan kijken.

Foto Rien van Dam
Scherpte wel of niet noodzakelijk? Foto Rien van Dam-Baggen

Paul die steeds door de zaal gaat is onder de indruk van de gesprekken die aan de tafels ontstaan. Na de pauze neemt Dick het over en zet de foto’s die op de tafels langs kwamen één voor één op de plank. Door verschillende mensen het woord te geven laat Dick ruimte voor de verschillende kijk op het werk van onze leden. “Hoort zo’n foto nou wel of geen scherpte te hebben?” Voor de één is dat een must voor de ander niet meteen noodzakelijk omdat meer beeld elementen de foto versterken.

Foto Rien Leenderse
Wat zien we hier gebeuren? Foto: Rien Leenderse

Zo ontstaat discussie en blijkt dat het toch ook steeds weer smaak en voorkeur is van de kijker. Bij een aantal foto’s ontdekken we diepere lagen die voor de ene kijker dingen laten zien die voor een andere kijker niet meteen zichtbaar zijn. Nog voordat alle foto’s op de plank hebben gestaan is het al weer half elf en hebben we een hele avond op een leerzame manier over foto’s gepraat.

Tot slot nog een verzoek van Nanny om snel te reageren op een aantal vragen die ze in een mail zal stellen over de volgende clubavond, namelijk een workshop portretfotografie op donderdag 20 februari. En dan ook nog de opmerking van Marien dat er tien foto’s zijn geselecteerd om mee te dingen in de bondsfoto wedstrijd 2020. De programmacommissie gaat er voor zorgen dat deze volgens de regels bij de jury komen. We kijken met spanning uit naar de uitslag.

Verslag Gerrit Oskam

Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden van deze website. Als u een bestaande gebruiker bent, logt u dan in.

Aanmelden voor bestaande gebruikers