Clubavond 7 april 2022

Marien opent de avond voor een goed gevulde zaal met 21 leden. Allereerst het laatste nieuws over de BFW (BondsFotoWedstrijd). De inzendperiode voor de digitale bestanden is tussen 1 april en 18 mei en de dozen met afdrukken moeten tussen 18 mei en 1 juni worden ingestuurd. Als FKH doen we alleen mee als er minstens 7 leden vóór 10 mei minimaal 2 foto’s per lid hebben ingestuurd. Dus doe mee!

In het kader van 100 jaar Fotobond is er een Jubileum Foto Wedstrijd voor Afdeling 07 Utrecht-’t Gooi. De start van het inzenden is op 12 maart en het eind is op 15 juni. Genres: Portret/Model, Natuur, Architectuur, Smartphone en Vrije Expressie. Zie voor beide wedstrijden voor meer details op de website van de Fotobond. Of neem contact op met Marien.

Hierna neemt Wim het woord en laat de foto’s zien die van de portretmodellen Merel, Mirte, Tessa en Nienke die op de workshop clubavond van 24 februari zijn gemaakt door de aanwezige leden. De fotografen hebben in totaal 80 foto’s aan Wim gestuurd waarvan hij vanavond een selectie wil laten zien, vooral foto’s waarvan we wat kunnen leren.


Dick-Jeukens-0865
Foto: Dick Jeukens.

Met zijn gebruikelijke enthousiasme leidt Wim ons door de modelfoto’s en voorziet hij van deskundig commentaar. Een van de eerste adviezen die hij noemt is: “ga met de lamp lopen!” Daarmee bedoelt hij dat de plaats van de lamp ten opzichte van het model essentieel is. Hij verwijst naar het leerzame (Engelstalige) “Free portrait lighting guide” met 24 essentiële studio belichtings variaties waaronder het welbekende “Rembrandt effect”. Kijk voor het bedoelde “portrait lighting guide” op internet of vraag Wim je de “guide” te mailen.

marcelle-2
Foto: Marcelle Bijleveld-Decossaux
_GJO3145
Foto: Gerrit Oskam

Bij het doornemen van de foto’s vraagt Wim elk lid een mening te geven over de getoonde foto, waarop andere leden weer kunnen reageren en Wim daarna het geheel afrondt met een aantal leerzame punten. Het is onmogelijk in dit verslag het recept voor geslaagde portretfoto’s samen te vatten. Vóór het fotograferen moet je je in ieder geval goed afvragen wat je wilt weergeven, welke aspecten van het model je wilt accentueren. Het valt op dat Wim zich heel goed weet te verplaatsen in het gevoel  van de modellen; hoe zij zich het liefst geportretteerd willen zien worden. Volgens Wim is dat ook de essentie van een geslaagde portretfoto.

Na vanavond stelt Wim, na bewerking, voor ieder van de vier modellen een selectie samen van hun portretfoto’s. Daaruit kunnen ze er een aantal kiezen die Wim als beloning voor hun deelname aan de workshop, op een mooie uitvergroting zal schenken. Op één van de komende clubavonden krijgen we nog te zien welke foto’s dat uiteindelijk zijn geworden.

w_DSC6628
Foto: Wim Engelaer

Na de workshop en de bespreking van vanavond is het duidelijk geworden dat het maken van portretfoto’s moeilijker is dan het lijkt, maar als je de foefjes een beetje onder knie hebt, het portretteren van een model, een dankbaar onderwerp van fotografie is.

Na de pauze hebben we onze algemene leden vergadering, die in een gemoedelijke sfeer verloopt.  Hiervan is afzonderlijk een verslag gemaakt.

Ted Kuijpers.