Clubavond 8 september 2022

Vanavond starten we voor het eerst om 19.30 uur, waar (bijna…) alle aanwezigen aan gedacht hadden.

Marianne opent de avond met het verdrietige bericht van het overlijden van Helma Jeukens. Zij heeft contact gehad met Dick en zal a.s. dinsdag samen met Rien de uitvaartplechtigheid, ook namens ons allemaal, bijwonen. Inmiddels hebben alle leden van de FKH de overlijdenskaart thuis ontvangen. We leven mee met Dick en zijn gezin.

Vanavond hebben we weer het Lagerhuis o.l.v. Paul in onze zaal. We kunnen voor of tegen een gepresenteerde stelling zijn en we delen daarbij elkaars mening en inzicht.

De eerste stelling en foto is van Marianne bij een foto van een sluis in een van de grote rivieren in Nederland. De stelling daarbij is:

Stelling_Marianne

Paul wil graag weten wie voor of tegen de stelling is, maar de meesten willen eerst wel eens dieper ingaan bij de gedachte die bij je opkomt bij een mooi plaatje en een goede foto. Dat wordt al gauw duidelijk.Een goede foto  heeft een goede compositie, je kunt hem bijsnijden en dan wordt hij wellicht interessanter, hij spreekt tot de verbeelding, hij is spannend en aansprekend, kortom, je blijft er naar kijken.

Een mooi plaatje is meer een kiekje, een registratie, kan saai zijn, blijft niet hangen.Bij deze foto is de meerderheid het eens met de stelling. De sluis (het hoofdonderwerp) valt weg in de veelheid van beelden die er omheen te zien zijn.

De tweede foto is van Wim. Zijn stelling is:

Als je langer dan 10 minuten een foto moet bewerken, kun je de foto beter opnieuw maken.

De foto toont een Shanti-koor dat spontaan gefotografeerd lijkt te zijn in erbij passende kleding voor een tent in Leersum. Leuk zou je denken. Maar nu blijkt dat er een van de leden niet bij kan zijn, dus daar wordt op de foto een plaatsje voor vrijgehouden. Wim heeft allang bedacht dat hij deze dame achteraf kan tussenvoegen. Nu blijkt ook dat er een passende achtergrond bij gefotoshopt zou kunnen worden en zie daar het resultaat. Wim heeft dus twee foto’s waarbij deze stelling van toepassing is. We zijn verbluft van het resultaat. Hier heb je meer dan 10 minuten voor nodig, maar de foto opnieuw maken kan echt niet. En dat geldt voor meer foto’s.

Hoe gaaf is het om thuis op je gemak een foto op te leuken totdat hij naar je zin is? Daar kun je lekker mee bezig zijn.

De derde stelling en foto is van Rien Leenderse:

We zien al gauw dat we in Amersfoort zijn. Bij een splitsing van een schilderachtige straat met daartussen de kop van een oud huisje. Saai? De meningen zijn verdeeld. De fantasie slaat bij een aantal leden echt op hol. Wat gebeurt er in deze huizen? Achter de deuren? Achter het raampje? Straks gaat opeens het gordijntje open. Paul ziet vanuit zijn gezichtspunt opeens ook iemand lopen. De hele foto is scherp. De meesten vinden hem niet saai. Zou een onscherpe foto saai zijn? Meningen verschillen, ook vooral van jury’s.

Rien licht nog even toe dat hij eerst de stelling had en daarna de foto erbij gezocht heeft. Duidelijk is dat een stelling altijd zwart/wit is; uitdaagt om te reageren.

De vierde foto met stelling zou van Dick zijn. Die houden wij tegoed.

Marien bedankt Paul voor zijn presentatie van het Lagerhuis vanavond. Met mooie woorden en een doosje rood/wit wordt Paul ook bedankt voor zijn jarenlange inzet in de programmacommissie.

Op de volgende bijeenkomst gaan we experimenteren met het fotograferen van waterdruppels. Let op de info op de website.

Mieke Nusselder.