Digitale clubavond 1 april.

Het is 1 april en we “zoomen” nog een keer over foto’s.  Dick is gelukkig weer zover opgeknapt om de sessie technisch te ondersteunen. Vooraf heeft Marianne ons gevraagd de manier van foto bespreken, zoals zo als we die van Peter van Tuyl leerden, te gebruiken. Dus: – Wat is er geslaagd aan de foto?  -Wat kan er beter? – Komt de bedoeling van de fotograaf overeen met ontvangen de feedback?  We gaan het proberen. Met de aanmelding van wel drie leden om ook eens een verslag van de bespreking te maken (maar vanavond even niet) steken we van wal.

Gerrit mag deze keer het spits afbijten en zet een foto neer die helemaal in de geest van het thema is. “Lente ongewoon verbeeld”  Technisch zou het anders kunnen. De katjes wat minder in aantal en zo mogelijk scherp. Nog wat bijsnijden misschien, maar de bedoeling van de fotograaf is goed in beeld gebracht. Maar hopen dat dit volgend jaar niet meer kan en daarom is het nu erg ongewoon.

Foto: Gerrit Oskam.

Omdat er niet veel deelnemers zijn vanavond en er ook mensen zijn die alleen meekijken en geen foto laten zien mag Gerrit nog een foto op de digitale plank zetten. Een heel ander beeld van het voorjaar waarin het om de compositie gaat.  Goede uitsnede in panorama, het lijnenspel is dik in orde. De hoge lichten rechts in de foto wat bijwerken en verder niks meer aan doen.

Foto: Gerrit Oskam

Mieke Nusselder zocht het voorjaar dicht bij huis. Kikkers in het kikkerdril van haar vijver. Echt voorjaar en anders gemaakt doordat Mieke de foto in zwart/wit zette. Verder is ze ermee aan de slag geweest, door wat ze leerde bij Dick over fotobewerking toe te passen. Een tip was om de kikker wat meer ruimte te geven in het beeld zodat zijn/haar habitat meer zichtbaar wordt.

Foto: Mieke Nusselder.

Rien Leenderse toonde geen foto maar keek alleen mee. Omdat Hij druk is met een andere hobby heeft even geen foto’s gemaakt.

Rien v DB heeft zich tijdelijk helemaal in de macro fotografie verdiept. Maar wel op een bijzondere manier. Ze gebruikte een macro objectief 135 mm met daarop een Raynox voorzetlens.  Resultaat een romantisch dromerig beeld. Door de lijnen en het zachte kleurverloop heel goed in balans. Prettig om naar de kijken. Goed afgedrukt, op groot formaat, kan het zo aan de muur om nog lang van te genieten.

Foto: Rien van Dam-Baggen

Reinder vindt de lente eigenlijk elk voorjaar weer ongewoon en geniet van alles wat er dan weer tevoorschijn komt. Dit jaar een vroege hommel die opstijgt van een bloem. Scherp en mooi haarlicht op het achterlijfje. Mogelijk de uitsnede nog een beetje anders zodat het accent meer op het insect wordt gelegd. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Foto: Reinder Mulder.

Marianne was twee middagen in de weer om uit de ongeveer honderd foto’s die ze toen maakte, van het hart van een bloem, deze te kunnen tonen. Marianne maakte bij de opname gebruik van een Lensbaby objectief. Resultaat een monochroom beeld. De vlakverdeling straalt rust uit maar geeft ook diepte. De foto is minimaal bewerkt. Zou het rondje links onderin weg moeten? Ook daar verschillen de meningen over.

Foto: Marianne Leenderse

Marcelle zocht het voorjaar in een ander standpunt. Magnolia knoppen die open barsten tegen een blauwe lucht op de achtergrond. Twee foto’s. De eerste heeft diepte de tweede een spannender lijnenspel. Tip: neem bewust wat meer in beeld bij de opname dan kan je later bij de uitsnede gemakkelijker de juiste compositie bepalen.

Foto: Marcelle Bijleveld-Decossaux
Foto: Marcelle Bijleveld-Decossaux

Nanny werd verrast door een grote groep motorrijders die op hun manier het voorjaar vieren. Met haar telefoon maakte ze een foto die dit ‘andere’ voorjaarsbeeld overrompelend maar ook dreigend weer geeft.

Foto: Nanny van Ommeren.

Tonnie ging deze keer helemaal uit haar comfort zone. Ze was in de polder bij Eemnes met een ander doel, maar betrapte een Grutto paartje tijdens het liefdesspel. Gelukkig had Tonnie haar tele objectief bij zich en legde in een serie foto’s het baltsgedrag van het koppeltje vast. Menig vogellaar zou wensen deze beelden te hebben gemaakt. Uit de serie koos Tonnie dit beeld maar ze hebben eigenlijk allemaal wel wat.

Foto: Tonnie Smit.

Ria had niet veel tijd en daarom maakte ze met haar telefoon een foto van een tulp die al even bloeide. Kleurig, druk, overal ook scherp, daardoor ook wat onrustig. Kortom een foto waar je het zeker over kan hebben. Dat is ook de bedoeling en bij dit beeld kwam de discussie dan ook goed op gang. Wat wil je laten zien,  en wat kan dat ondersteunen in het beeld? Maar wat moet je dan weglaten?

Foto: Ria v.d. Haar

Dick mag zoals gewoonlijk afsluiten. In huis en daar dichtbij vond hij het voorjaar. Maakte een compilatie van drie foto’s en daar op de letters Lente 2021. Een mooie wenskaart maar de letters stoorden het beeld van de grootste foto in dit drieluik. En deze foto wekte juist onze belangstelling want dat is toch een ongewoon beeld van een prille voorjaarsbode. Dick fotografeerde een bloeiende tak die hij in huis had. Natuurlijk bewerkte hij de foto naar wat het nu is.

Foto: Dick Jeukens.

Het is al weer half tien geweest. De volgende bijeenkomst loopt parallel met het maandthema dat de programmacommissie heeft bedacht. “Afwijkend standpunt” en ook daar kan je opnieuw weer veel kanten mee op.

Gerrit.