Digitale clubavond 15 april.

Vanavond hebben we het thema “afwijkend standpunt”. Dit is ook het maandthema van de maand april. Dus wie door vanavond geïnspireerd is geraakt? Er zijn nog volop kansen op de website.

Een aantal leden bleek te kampen met tijdgebrek, inspiratie of andere overwegingen. Zij hebben foto’s uit hen archief gehaald. Er zaten mooie en bijzonder platen bij. Toch geef ik zelf de voorkeur voor recenter werk. Ik vind het leuk om samen bezig te zijn met de fotografie en met de oude doos is daar toch wat meer afstand.  Maar ja wat niet kan, kan niet, toch?

Foto: Marien Dorrestijn

Marien bijt het spits af met een heel bijzonder standpunt dat niet veel mensen hem na kunnen doen. Vanaf het dak van het paleis op de Dam heeft hij met een fisheye een kijkje gegeven over de Dam en de rest van Amsterdam. Het blijkt een foto met herkenning. Daar de Westertoren, nee dat kan niet, toch de Noorderkerk? Jaap vraagt zich af of het Monument echt zo ver van het paleis staat. Nee dus, dat is het super groothoek effect.

Foto: Rien Leenderse

Rien L. heeft met zijn drone spoken op een kerkhof gefotografeerd in de Ardennen. Later begreep ik dat het Marianne en Rien waren die ook op de foto zichtbaar waren. Het kerkhof ziet er dramatisch uit. Maar dat was de creativiteit van Rien die er later in photoshop  zijn eigen visie aan heeft gegeven.

Foto: Gerrit Oskam

Gerrit had grootse plannen en wilde in een demonstratie gaan lopen met een afwijkend standpunt. Maar omdat de politie de laatste tijd veel gebruik maakt van een waterwerper heeft hij hiervan afgezien ter  bescherming van zijn camera. Ook Gerrit heeft een foto uit de oude doos gevonden met een afwijkend standpunt. Vanuit een winkel fotografeerde hij door de etalage naar buiten. Wel een etalage met mooie contrasterende kleuren en een dame die de etalage bewonderd. Door het verschil in sfeer tussen binnen en buiten zag ik eerst niet dat het een etalage was. Ik dacht een tv toestel te zien.

Foto: Mieke Nusselder

Mieke N. heeft in een appartementsgebouw in Florence haar fototoestel naar boven gericht waar een binnenplaats uitkijkt op een zonnige hemel. Tot haar verbazing zag ze haar foto terug op het Windows vergrendelscherm. Maar dan zag ze naast de lucht ook een toren op het plein. Zelf ken ik deze foto niet maar anderen waren van mening dat de foto van Mieke interessanter was omdat hij meer vragen opriep.

Foto: Rien van Dam-Baggen

Rien v DB. heeft als eerste vanavond een foto die ze de afgelopen periode, in het kader van het thema, heeft gemaakt. Ze heeft een vaas met bloemen liggend vanaf de grond gefotografeerd. Vooral één bloem staat hierdoor mooi in het licht.

Jan B. heeft het afgelopen jaar niet veel gefotografeerd omdat hij zijn huis aan het bouwen was. Dit is nu klaar en hij laat ons de voor- en na foto zien. Ook laat hij foto van een landschap zien die hij op fotobehang liet printen en op de achterwand van zijn WC plakte. Ook hier kunnen we een standpunt zien, maar dan niet van de foto maar de mensen die ervoor staan.

Foto: Tonnie Smit.

Tonnie heeft ook een tulp van onder gefotografeerd (niet met Rien afgesproken). Deze stond buiten bij een boom. Omdat ze foto wat braaf vond heeft ze hem in zwart/wit omgezet. Hierdoor was het niet meteen duidelijk dat het om een boom ging. Een blad met nerven had ook mogelijk geweest.

Foto: Marianne Leenderse

Ook Marianne is actief bezig geweest met het thema. Ze heeft een kastanje van onderaf gefotografeerd. Omdat ze niet voor elkaar kreeg wat ze beoogde heeft ze photoshop gebruikt om haar ideeën verder vorm te geven en is daar heel goed in geslaagd. Het is nog wel herkenbaar dat het om bloemen gaat. Maar voor mij is het een dansende lentefoto geworden.

Foto: Johan Caljé

Johan heeft met zijn IPhone een foto gemaakt van een plasje in het asfalt waarin we een heldere lucht met boom  zien. Opmerking: een schilderijtje op straat. Johan heeft verschillende standpunten geprobeerd ook waar meer omgeving op te zien is. We zijn het met de keus van Johan eens. Meer op de foto leidt af van waar het om gaat.

Foto: Jaap Jelsma

Jaap heeft het dicht bij huis gehouden. Hij  heeft een busje  met theezakjes op het aanrecht gefotografeerd. Daarna is het omgezet in zwart/wit. Door deze omzetting wordt de foto abstracter. Ook de afmeting is niet in te schatten. Een opmerking was dat Jaap eigenlijk niet had moeten verklappen wat het is. Dan was onze fantasie aan de gang gegaan.

Foto: Ria van de Haar.

Ria heeft een foto waarbij ze niet bewust een ander standpunt had. Hij is zittend genomen en dat doet ze meestal niet. De foto is scherp gesteld op het spelende kindje. We vinden dit kindje een goede toevoeging in de foto.

Foto: Reinder Mulder

Reindert heeft een foto die in Rome is gemaakt en die hij, met uitsnijden, terug gebracht heeft tot de essentie. Door hem schuin te nemen en toch nog een stukje van een ander gebouw toe te voegen spreekt de foto.

Foto: Dick Jeukens.

Dick laat als een foto zien van een uitgebloeide zonnebloem waar het Vanitas thema heel duidelijk en mooi tot uiting komt. Het afwijkende standpunt is dat hij eigenlijk nooit foto’s van uitgebloeide bloemen maakt. Nu hij ze had gekregen en uitgebloeid waren is hij ermee aan de slag gegaan en heeft er meteen ook maar twee drieluikjes gemaakt die we in vogelvlucht ook nog ven zagen.

Marien deelt mee dat het thema voor de maand mei reflecties zal zijn. Hij zal hier nog een mail over rond sturen.  Dit wordt dan ook het thema voor over 4 weken.

Tonnie