Digitale clubavond 17 juni

Het thema van deze foto avond is  ‘strijklicht’. Een thema dat deze avond veel stof doet opwaaien….Het thema is een onderwerp van discussie die bij elke foto weer oplaait ; het is een lastig begrip en er blijkt weer dat smaken en meningen nog weleens verschillen! Op internet zijn vele foto’s met strijklicht te vinden, echter niet alles is strijklicht. Een voorwaarde is dat je een duidelijke structuur moet zien.

We sluiten de avond af met de conclusie dat het een moeilijk onderwerp is.  De programma commissie krijgt de tip om het thema te omschrijven met een definitie van strijklicht en duidelijke kaders. Een aantal foto’s erbij om het thema te illustreren. Daarnaast heeft Dick alle fotoclubleden een mail gestuurd met informatie over allerlei soorten licht; de moeite waard om te lezen!

Bekijk onderstaande foto’s en ik hoop dat het een beetje duidelijk wordt waarom de ene foto wel strijklicht is en de andere niet…..

Mieke
Foto: Mieke Nusselder

Een goeie start met de foto van Mieke N;  een hele duidelijke foto met strijklicht; door het licht van de lamp komt de textuur van de muur goed tot uiting.

Strijklicht (letterlijk)
Foto 1: Reinder Mulder
Strijklicht
Foto 2: Reinder Mulder

Reinder laat een foto zien van een letterlijke interpretatie; een lucifer vlakbij een strijkbout. De tweede foto is gemaakt met strijklicht; we zien een vogelhuis met een lange schaduw op de muur. Door het strijklicht is de structuur van de voegen tussen de stenen goed te zien.

Rien Leenderse
Foto: Rien Leenderse

Deze foto is gemaakt met een drone. Tussen de ‘bergjes’ is het strijklicht te zien. Rien geeft aan dat het effect van strijklicht wellicht groter was geweest als de zon lager had gestaan. Een mooi lijnenspel.

Tonnie Smit
Foto: Tonnie Smit

Op de foto van Tonnie is het strijklicht op  een letterlijke en een figuurlijke originele manier weergegeven. Ze heeft het figuurtje meegenomen van thuis en buiten op een plek neergezet met een mooie achtergrond. Het licht strijkt over de viool. Tonnie heeft de foto met een groothoeklens gemaakt .

Marcelle
Foto: Marcelle Bijleveld-Decassaux

De foto van Marcelle is geen klassieke strijklichtfoto. De foto is weliswaar gemaakt bij ondergaande zon en kwam van opzij maar dit is dus geen garantie…..Sommigen zien een klein stukje van de foto waar wat meer structuur te zien is maar het is te weinig om het een strijklicht foto te noemen.

Rien van Dam Baggen
Foto: Rien van Dam-Baggen

Toen Rien vDB op haar camping aankwam lag er een  cadeautje op haar te wachten. Ze appte de foto rond met de vraag wat erin zou zitten. Tonnie appte terug; ‘strijklicht’. Dit was echter niet het geval wat het presentje  betreft maar Marien zag gelukkig strijklicht op de grasmat

Marien Dorrestijn
Foto: Marien Dorrestijn

Deze foto is midden op de dag gemaakt. Het reliëf in de stenen is goed te zien. Dat de meningen over strijklicht verdeeld zijn blijkt uit het feit dat Jaap vindt dat er in de structuur van de stenen  schaduw te zien is.

Foto: Gerrit Oskam
Foto: Gerrit Oskam

Een letterlijke interpretatie; het licht wordt gestreken. Leuk gevonden!

Jaap Jelsma
Foto: Jaap Jelsma

Een duidelijk voorbeeld van strijklicht. Bij ondergaande zon zijn er verschillende objecten met verschillende effecten waar te nemen. Het is duidelijk te zien dat de muur niet strak gestukt is. De lamp geeft een lange schaduw.

Marianne Leenderse
Foto: Marianne Leenderse

Een sfeervolle foto van een steenfabriek waarop we van verschillende kanten licht zien binnenkomen. Ook hier echter twijfels over ‘strijklicht’  Een mooie foto voor het thema van de PRT!

Dick-Jeukens
Foto: Dick Jeukens

Een duidelijk geval van strijklicht gemaakt met een drone; we zien een landschap in ondergaande zon met een mooie lange schaduwwerking van de bomen. Ook is de structuur van de grond duidelijk te zien. Een mooi lijnenspel.

Ria van de Haar
Foto: Ria van de Haar

Ria heeft tijdens de zoomsessie een foto uit haar archief gehaald. Het lijkt een foto met strijklicht maar volgens Marien is het een foto met tegenlicht; de zon schijnt door de wolken.

TOT SLOT

1 juli is de laatste ZOOM sessie. Marianne spreekt de wens uit dat we na de zomer weer in de grote zaal van het Dorpshuis terecht kunnen.

Dick attendeert ons op de opdracht ’ in de picture’ afl. 66 van de fotobond. Ik citeer…

Fotobond In the picture is de wekelijkse foto-nieuwsbrief van de Fotobond. De opgenomen foto’s zijn door een per week wisselende curator geselecteerd uit door de leden van de Fotobond ingezonden foto’s. Die selectie is een persoonlijke keus, waarbij uiteraard ook gelet wordt op de manier waarin het thema in de foto tot uitdrukking komt.

Een lid van de Fotobond kan via de website één foto inzenden per thema. De foto hoeft niet recent genomen te zijn. De geselecteerde vijf foto’s verschijnen in de tweede editie na deze.

In die week is Dick de curator. Het lijkt hem leuk als er ook clubleden aan deze opdracht meedoen. De opdracht moet aan bepaalde eisen voldoen; dit is te lezen in de nieuwsbrief van de fotobond van 19-6 die je via de mail hebt gekregen.

Marcelle