Digitale clubavond 18 maart

Nadat er 14 leden succesvol hebben ingelogd gaan we meteen van start. Het Heuvelrugse kwartiertje vooraf is al door verschillende leden gebruikt om even bij te praten.

MiekeN toont de eerste foto, passend bij het thema van maart: weersverschijnselen. De regendruppels op de ruit zijn duidelijk te zien, omdat ze daar een vergrootglas bij gebruikte. De achtergrond is daardoor vaag en kleurrijk geworden. Een experiment met een versterkte zoomlens.

Foto: Mieke Nusselder.

Gerrit verrast ons met een zwart/wit beeld van 2 plantenhouders, die, samen met hun schaduw op de muur strak afsteken in het felle licht van de zon op de sneeuw die er nog lag, maar die we niet zien. Het zorgt voor een mooie belichting en heeft ook een goed gekozen compositie.

Foto: Gerrit Oskam.

Marien wandelde met zijn camera langs een rij kale bomen bij een door regen ondergelopen ven. Hij schoot daar deze plaat aan het begin van de middag, met mooi licht en een mooi contrast. De weerspiegeling van de takken in het water met daarbij laag riet in het ven geeft een mooi beeld. De kleuren winnen het hier van een zwart/wit opname, denken we.

Foto: Marien Dorrestijn

Nanny vraagt zich af waarom zij  haar panorama foto zo mooi vindt. Nou, daarin is ze niet alleen. We zien hier een prachtig Nederlands winterlandschap met schaatsende mensen en vee in verschillende coulissen van bevroren uiterwaarden, stroken land en de rivier op de achtergrond. Het doet ons denken aan Anton Pieck, of nog meer aan de schilder Avercamp, met zijn Hollandse winterlandschappen uit de 17e eeuw. De kleuren zijn prachtig. Je blijft er naar kijken, ook omdat er zo veel te zien is. De lucht zou met hoog lichten nog iets bewerkt kunnen worden.

Foto: Nanny van Ommeren

Jaap laat ons raden waar deze kleurige foto gemaakt is. We zien wel dat het waarschijnlijk niet in Nederland is, hoewel de teksten wel in de Nederlandse taal zijn. De foto ademt een zuidelijke sfeer. Het zou dus in een voormalig Nederlands gebied kunnen zijn. Nee, het is in Antwerpen. Wel in een tweede rangs winkel straat. Op de veelkleurige foto zien we verval, triestigheid en ook humor. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet.

Foto: Jaap Jelsma.

Rien van DB toont ons haar shoot, vorig jaar gemaakt op de portretavond. We zien hier de dochter van Roderik, die model was. Opmerkelijk is dat zij door de visagie, zoveel volwassener is gaan lijken dan dat ze daadwerkelijk was: in 1 avond van 15 naar 24 jaar werd gezegd. We vinden haar portret mooi omdat het goed gevangen is, er spreekt emotie, verlangen en melancholie uit. Het is echt geen pasfoto. Rien vertelt er nog bij dat het voordeel hierbij was dat het geen 1 op 1 fotografie was en dat de belichting vooraf was geregeld.

Foto: Rien van Dam-Baggen

RienL heeft bij zijn foto alleen de instellingen met effecten op zijn camera gebruikt. Zijn foto van een maiskolf is daardoor abstract geworden en alleen gecropt. Het is een mooi plaatje zo.

Foto: Rien Leenderse

Marianne laat ons ook raden. Wat is dit?? Marianne vertelt dat haar oog viel op dit beeld, toen het nog vroor. Ze maakte deze foto in haar vijver  met de macrolens. De zon scheen op het water en het ijs, toen het licht begon te dooien. Het effect is onvoorstelbaar. Kruiend ijs in blauw en goud?

Foto: Marianne Leenderse

Tonnie zag deze jonge zwaan in de kasteelgracht  van Wijk. Hij was daar zo in het water bezig dat er veel lichte rimpels in het water ontstonden, waarin het kasteel prachtig weerspiegelde. Het fotomoment is goed gekozen: de snavel raakt net het water. Iets van onderkant eraf misschien? Nee, zo is het beter.

Foto: Tonnie Smit.

Reinder spotte de glazenwasser tegen zijn ruit, die daar op zijn gemakje een hele tijd zat. De foto is van binnen naar buiten gemaakt, met de macrolens. Is goed scherp. De originele foto is liggend. Mooi beeld.

Foto: Reinder Mulder.

Marcelle oefent graag met de macrofotografie en laat ons een voorbeeld zien van een opname van een ranonkel. We vinden het scherpteverloop aan de zijkanten erg mooi. Het midden zou ook scherp moeten zijn in het hart van de bloem. Dat zou ze kunnen doen door gebruik te maken van foto stacking. Daarbij kun je foto’s stapelen en steeds een ander scherptepunt kiezen. In Ps kun je de foto’s samenvoegen.

Foto: Marcelle Bijleveld-Decossaux

Ria had een bloeiende bloesemtak, die op de foto mocht. De foto is scherp op de goede plekken. Het contrast is subtiel. Te overwegen is om het onscherpe bloemetje er af te halen. Het scherpe bloemetje krijgt dan alle aandacht. Je kunt hiervan een mooie wenskaart maken.

Foto: Ria van de Haar

MiekeB heeft een foto gekozen uit haar mapje: overbelichte foto’s. Haar vraag is: Zal ik hem weg doen? Nee, noem de foto high key! Maak hem vierkant bv, door het rechterstuk er af te halen. De klaproos zelf komt dan meer naar voren. Hiermee een beetje experimenteren kan best leuk zijn.

Foto: Mieke Bloem

Dick sluit de rij met een bewerkte foto van een Fiat 500 voor een Zuid-Italiaans poortje. Hij heeft er een digitale pentekening van gemaakt, door er grafische krassen aan toe te voegen. We willen nu ook graag de originele foto zien. Die is ook mooi. Dick wil ons laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het is leuk dat hij zijn ervaringen met ons deelt.

Foto: Dick Jeukens

Tenslotte vraagt Reinder of wij wel eens geïnventariseerd hebben wie welke bewerkingsprogramma’s heeft en gebruikt. Zou de programmacommissie daar eens iets voor willen organiseren?

Dick kondigt een zoombijeenkomst aan over drones: voor geinteresserden: https://fotobond.nl/landelijke-groepen/

MiekeB stelt voor om zo nu en dan een vragenuurtje op een clubavond  aan te bieden. Dat zou dan gaan over bv: hoe upload je een foto voor de website? Of: hoe verklein je een foto? Hoe doe je dit of dat? Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Een individuele vraag op een clubavond zou niet voor iedereen interessant zijn bv. Om een bewerking  te leren kun je aanschuiven bij een digi workshop, zoals Dick die nu aanbiedt over Ps. Voor nu kunnen we proberen aan het eind van de zoomsessie een vraag te stellen. Wie dan af wil haken kan dat doen. Rien L biedt aan om individuele vragen aan hem persoonlijk te stellen. Hij wil altijd helpen.

De volgende keer is over 14 dagen op donderdag 1 april, echt waar. Het thema is dan: “DE LENTE ONGEWOON VERBEELD”. De bedoeling is om eens op een andere manier de lente in beeld te brengen b.v. door bepaalde kleurstellingen, technieken, composities etc.

Mieke Nusselder.