Digitale clubavond 20 mei

Veertien leden ‘zoomen’ over het thema reflectie. In het praatje vooraf zijn we opgewekt, de meesten van ons hebben al een vaccinatie gehad en we kijken uit naar meer vrijheid. Zullen we na het zomerreces weer gewoon bij elkaar kunnen komen om het over fotografie te hebben? Vanavond doen we het nog een keer digitaal en Heidi mag beginnen. Ze heeft een nieuwe camera en experimenteerde daarmee aan de Zeeuwse kust. Het thema nam ze letterlijk want ze las reflecties.  Dus een foto met meerdere reflecties in het beeld. Hollandse lucht, zee, vissers op het strand en de karakteristieke palen rij die in zee verdwijnt. Er volgen wat tips hoe het nog beter zou kunnen.

Gerrit Oskam
Foto: Gerrit Oskam.

Gerrit durfde weer eens een trein te nemen en kwam in Utrecht bij het station een fietspad tegen dat in de ondergrondse fietsenstalling verdwijnt. Verschillende reflecties/spiegelingen in een beeld wat symmetrisch lijkt maar het toch niet is. “Goed gezien” vinden de meeste kijkers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Reinder Mulder

Reinder was op een bewolkte dag bij het kasteel in Amerongen. In een eerste oogopslag een muur die spiegelt in het water. Maar is dat echt wel zo? Als je goed kijkt wordt je eigenlijk meteen op het verkeerde been gezet. Er is nog een andere reflectie in het water. Bijzonder beeld en een fraaie uitsnede.

Mieke Nusselder
Foto Mieke Nusselder

Mieke N is bij huis gebleven. Toen ze op een middag een kopje thee dronk buiten achter haar huis zag ze na een poosje de reflectie in de theepot op tafel. Door de ronding een beeld waarin veel te zien is. Zou het zo kunnen dat de fotograaf zelf niet in beeld komt? Moeilijk lijkt het ons. Fraai het labeltje van het theezakje en het detail van het door thee doordrenkte touwtje.

Jan Boeren
Foto: Jan Boeren

Jan B fietste door zijn geliefde landschap en woonomgeving. Maakte een Hollands landschap met als hoofdonderwerp de molen aan de Marsdijk. Jan koos voor een bijzondere uitsnede waardoor de molen op twee derde boven in de foto komt te staan. Reflecteert daardoor ruim in het water er voor. In de nabewerking vond Jan zelf dat hij iets was ‘doorgeschoten’ in het groen. Maar dat kan aangepast worden.

SONY DSC
Foto's: Rien van Dam-Baggen

Rien vDB heeft een nieuwe compact camera aangeschaft. Niet dat ze de spiegelreflex aan de wilgen hangt. Nee, de compact erbij voor onderweg omdat je die gemakkelijker meeneemt. Reflectie van een Grutto in het water met de compact. Maar daar was Rien eigenlijk niet tevreden over. Ze wilde reflectie op een andere manier benaderen in de vorm van zelfreflectie. Dus in gedachten bij jezelf, de zaken op een rij zetten. Maar hoe breng je dat dan in beeld?  Het beeld dat ze daarbij voor ogen had hoefde ze niet te maken. Rien dacht aan een voor haar zeer dierbare foto die ze jaren eerder maakte van haar man Cor. Hij overleed in 2013.  Rien betrapte hem eens tijdens een vakantie dommelend aan het einde van de dag op een camping stoel. Volgens Rien zei Cor dan dat hij niet sliep maar de afgelopen dag evalueerde. Een vorm van reflectie dus. Het thema dus anders benaderd en vertederend in beeld gebracht. We worden er een beetje stil van. Bedankt Rien dat je dit beeld met ons wilde delen.

Jaap Jelsma
Foto: Jaap Jelsma

Dan toont Jaap ons een foto waar we toch eens goed naar moeten kijken. Dat is vaak het geval bij de beelden van Jaap want wat zie je nu precies? Het is een spiegeling in een spiegeling en daardoor ontstaat een dubbel beeld. Hoe ? Jaap weet het eigenlijk zelf ook niet. Komt het door dubbel glas? Is het de beeldhoek?  We komen er niet uit. Jaap gaat nog eens terug om te bestuderen hoe hij dit nu heeft gedaan en waardoor dit effect ontstaat. Waar we wel uitkomen is dat Jaap is geslaagd reflectie in beeld te brengen in zijn eigen herkenbare stijl.

Rien Leenderse
Foto: Rien Leenderse

Rien L bleef deze keer dicht bij de grond. Een schoorsteen die reflecteert in een waterplas. De spiegeling in kleur eromheen zwart/wit. Fraai lijnen spel. Zou het wat zijn om er een tweeluik van te maken ? Zelfde foto ernaast maar dan omgekeerd?

Marien Dorrestijn
Foto: Marien Dorrestijn

Marien was ook in Zeeland en zag de spiegeling van een boei in het water bij Vlissingen. Kleuren in het water vormen een abstract lijnen beeld. Een beeld waar je zo graag naar kijkt, maar waar nog meer in zit. Een uitsnede van alleen de spiegeling in de golven zou ook nog kunnen. Als we er langer naar kijken zien we steeds meer in de spiegeling.

Tonnie Smit
Foto: Tonnie Smit

Tonnie komt nog al eens met haar camera in het kasteelpark in Wijk bij Duurstede. Ook nu kon ze daar weer uiting geven aan het thema met een foto die op het eerste gezicht een impressionistisch aquarel lijkt. Waterverf ? Nee spiegeling van de bomen in het water bij mooi licht. Tonnie toont de foto omgekeerd.  Is dat eigenlijk wel juist ? Daar discussiëren we  over en verschillen de meningen. Maar is het niet zo dat je de foto die je met veel plezier hebt gemaakt presenteert op de manier die je zelf het beste lijkt? Bijzonder beeld op deze manier. En…. Het is een enkele opname!

Johan Caljé
Foto: Johan Caljé

Johan heeft op straat opnieuw een juweel gevonden. Hij deed dat eerder op het natte asfalt. Midden in Maarn een dikke regenplas, maar in de plas de spiegeling van een grote boom met in de achtergrond een lucht met avondlicht. De scherpte op de juiste plaatsen. Heel goed gezien.

Marianne Leenderse
Foto: Marianne Leenderse

Marianne heeft lang gezocht naar de reflectie maar  vond het toch. Ze laat ons raden wat ze in beeld heeft gebracht. Iedereen ziet er wat anders in. We komen er niet uit en onze fantasie gaat op de loop. De foto is vrijwel niet bewerkt alleen de omgeving rond het onderwerp heeft Marianne zwart gemaakt. Nee,  ik verklap het niet. Bedenk er maar wat bij. Klein tipje: het is gewoon bij Marianne thuis gemaakt.

Nannykl
Foto: Nanny van Ommeren

Als Nanny haar foto wil tonen is ze zelf van het scherm verdwenen. Via de telefoon laat ze Dick weten dat er een stroomstoring is. Gelukkig heeft Dick de foto en kunnen we er toch van genieten. Landschapsfoto met een mooie spiegeling in het water. Waar? De foto is overal zo scherp en goed van kleur dat we er een bord Breukelen in kunnen ontdekken. De vecht dus.

Dick-Jeukens-kl
Foto: Dick Jeukens

Tenslotte mag Dick dan zoals gewoonlijk de rij sluiten. Hij belooft ons een beeld te tonen dat zo uit de camera komt. Ja ja, dat kan niet bij Dick en het beeld wat we te zien krijgen is dan ook een bewerking maar wel een heel bijzondere. Dick vond tijdens een wandeling langs de Krommerijn een ganzen veertje en nam dat mee naar huis. Daar componeerde hij dit bijzondere beeld. Niet in een uitgebreide studio maar met een spiegeltje, een paar (led ) kerstlampjes en een daglicht lamp. En dan natuurlijk een bewerking zoals alleen Dick dat kan.

Het is al weer half tien en we zijn er doorheen. De volgende zoombijeenkomst is op 3 juni. Vrij werk dan. Daarna weer op 17 juni in het nieuwe thema ‘Strijklicht’  Dat is ook het maandthema voor juni.

Gerrit.