Digitale clubavond 21 januari 2021

Vanavond hebben 14 leden ingelogd voor de zoomsessie. Tonnie opent de show met een foto van een in het water spetterende mannetjes eend. Zij wil graag weten of wij gemakkelijk zien wat dit plaatje voorstelt. Een leuke vraag want er ontstaan meteen verschillende interpretaties. Sommigen zien er een brug in, maar het is echt een eend met een groene kop. Prachtig weergegeven.

Foto Rien van Dam-Baggen

Rien van Dam-Baggen mag met haar foto de volgende drie minuten vullen. De foto is abstract, kleurrijk en past ook bij een vrije keuze. Het is een macro-opname van een paarse bloem, wat niet iedereen meteen ziet. Haar vraag is of de scherpte wel op de goede plek zit. Wij vinden allemaal dat ons oog naar de juiste plek getrokken wordt en hoewel het niet zuiver scherp is, vinden we hem toch prachtig.

De foto van Reinder zou bij het volgende thema ‘licht en donker’ passen, maar ook voor vanavond mooi en aansprekend. De vraag van Reinder gaat over de kadering. De foto is staand en toont ons een glanzend hangpotje in de zon met zijn schaduw op een stukje van de muur. Links en rechts donker, waarmee iets geschoven zou kunnen worden.

Foto: Gerrit Oskam.

Gerrit verrast ons met een bijzondere plaat. Het blijkt een deel van een palenconstructie te zijn onder een brug bij Elst. Gerrit vraagt ons of deze foto bij het thema ‘urban’ past. Dat vinden wij allemaal wel. Het is een spannende foto, er zit diepte in en bovenal is hij op z’n kop. Gerrit krijgt de tip er niet teveel meer aan te sleutelen.

Jaap liet zich verrassen in een station onderdoorgang, waar hij deze scene aantrof. Zijn vraag is of wij willen vertellen wat we hier zien. Voor hem lopen een man en een vrouw langs een groot hek dat de toegang tot het perron verspert. Is dit een genoeglijke ontmoeting of is hier sprake van een zekere dreiging? De lichtval is mooi en er zit beweging in. Velen vinden het opmerkelijk dat Jaap zo’n foto zo snel en onopvallend kan maken, zonder eerst bepaalde instellingen te kiezen.

Mieke vraagt bij haar foto een beetje hulp in het bewerken. Hier gaat het om een doorkijkje in een donker voetgangerstunneltje, met twee silhouetten en uitzicht op een licht natuurterrein. De groene kleur op de achtergrond is nu wel iets teveel aangezet. Dick biedt aan om instructie te geven over het gebruik van het radiaalfilter.

Foto: Mieke Nusselder.

Johan heeft een panoramafoto van de bollenstreek, met een regenboog in de watersproeier. We spreken met elkaar over de algemene fotografieregel dat een beeld van links naar rechts zou moeten gaan. Hier is het andersom en dat effect is ook leuk om te zien. Het zwaartepunt van de foto ligt aan de linkerkant. Johan vraagt zich af of bij dat stuk zal bijsnijden of niet.

Marcelle laat een vergezicht zien van een berglandschap op Bali in de vroege ochtend. Op de voorgrond lopen mensen op de rand van een vulkaan. Zij vraagt suggesties voor verbetering. De lucht is niet contrastrijk, de balans is niet evenwichtig genoeg. Beter zou zijn om de lucht wat kleiner te maken, zodat de mensen op de voorgrond meer accent krijgen. Het is een mooi gelaagd vergezicht.

Jan vraagt of zijn foto zeggingskracht heeft, nav opdrachten uit de lessen van Diana Bokje. Zijn foto roept veel reacties op, maar niet echt met zeggingskracht. We missen de wow-factor. Het is meer een sfeerfoto. Eerder scheppingskracht.

Nanny is op zoek naar urban-foto’s en vraagt ons of we vinden dat deze foto daar onder valt. Nee, vinden we allemaal. Dit is een leuke vakantiefoto met mensen op de voorgrond, een meer en gebouwen op de achtergrond in de verte. Urban zou meer details van gebouwen moeten laten zien. In haar thumbnails zien we wel degelijk geschikte urbanfoto’s.

Foto: Marianne Leenderse

Marianne heeft een portret in het thema ’licht van Rembrandt’. Haar vragen gaan over sfeer en emotie in het beeld en over registratie. Een prachtig beeld op ’t eerste gezicht.  We vinden de sfeer dromerig. De kleuren zijn prachtig. Bij het licht van Rembrandt zou de lichtval onder het oog iets kleiner mogen zijn. De achtergrond wellicht donkerder.

Dick vraagt of wij zien wat er gebeurd is met zijn foto. We zien wel dat het een bewerkte foto is, maar het wordt pas goed duidelijk als hij het origineel even laat zien. Hij heeft o.a. vliegende vogels toegevoegd en de lucht roder aangezet. Dat kan onecht lijken, omdat de lucht geen weerkaatsing heeft in het water. Dick is een echte fotokunstenaar geworden. Het is bijna half 10 en we hebben mooie plaatjes gezien. Ieder heeft goed zijn/haar zegje kunnen doen.

Marianne vertelt nog even hoe de met de Bondsfotowedstrijd in elkaar zit, waar alle leden binnenkort van Marien een mail over zullen krijgen. Zij zal enkele leden, die nu door de coronacrisis een beetje uit het zicht gaan raken even bellen om ook met hen in contact te blijven. De volgende zoomsessie is op donderdag 4 februari. Het thema is dan licht en donker.

Mieke Nusselder