Digitale clubavond 25 februari

De sessie van 18 februari is vervallen en daarom zitten we een week later precies op de afgesproken tijd klaar om onze foto’s aan elkaar te kunnen laten zien. We zijn met 9 leden bij elkaar. Dick neemt alles op en een link naar deze opname krijgen de leden per mail.

Foto: Rien van Dam Baggen.

Rien van Dam-Baggen toont haar foto, die ze maakte van een tulp. Met autofocus eerst de “beste” afstand tot de tulp gezocht en daarna de camera op manuele scherpstelling gezet. Door de camera naar voren en achteren te bewegen is de gewenste vaagheid opgezocht. De foto is dus bewust onscherp en daardoor is een prachtig beeld ontstaan, als een schilderij, met mooie pastelkleuren. Kan zo aan de muur!

Foto: Tonnie Smit

Tonnie heeft 2 grote meeuwen in beeld. Daarbij heeft ze geëxperimenteerd met de high key techniek. Zij laat ter vergelijking een andere bewerking zien van deze foto + het origineel. We vinden dat het echt gaaf is geworden, met een uitdaging naar meer. Met high key heeft ze deze foto extreem zwartwit gemaakt.

Foto: Mieke Nusselder.

MiekeN heeft wat geëxperimenteerd met dubbelopnames en laat hier een resultaat zien. Het is een rustig beeld terwijl de ogen toch heen en weer gaan bewegen tussen de twee beelden die zijn ontstaan. Dat vinden we niet storend. Een tip is om de foto een keer te croppen, zodat het meest heldere beeld aan de linkerkant alleen overblijft.

Marcelle ging op pad in Amersfoort om urbanfoto’s te gaan maken. Bij de rijtuigenloods maakte ze een foto van een treinwagon voor het gebouw, met op de achtergrond de hoogbouw van een buitenwijk van de stad. Zelf is ze niet erg gelukkig met het resultaat binnen dit thema. Het was ook een grauwe, grijze dag. Toch leuk dat ze zo’n foto laat zien, wat we kunnen er allemaal wel iets over vertellen en iets van leren.

Ria heeft vrolijke krokussen in haar tuin, stalend in de zon. Wat we zien is uitgesneden van een groter geheel. De achtergrond vinden we te rommelig.

Foto: Ria van de Haar.

Reinder zag op zijn wandeling ook veel krokussen en maakte er een foto van, met ontkiemende spruiten op de voorgrond, uitlopend op bloempjes in volle bloei. Alles even scherp geeft een fris en mooi beeld.

Foto: Reinder Mulder.

Johan wandelde langs de IJssel en trof deze ganzen. De foto heeft een mooie compositie met schuine lijnen, van gras, ganzen, water en paaltjes. De ganzen staan ook mooi verdeeld over de ruimte.

Foto: Johan Caljé

Marianne zag een reiger in een boom zitten in haar tuin, vlak bij het bovenraam. Ze kreeg genoeg tijd om haar camera te pakken en deze foto te maken. De reiger bleek alle tijd te hebben en maakte zijn/haar toilet.  Maak daar dan ook maar eens precies het goede shot van!

Foto: Marianne Leenderse

Voordat Dick zijn foto toont laat hij de inzendingen zien van Nanny, MiekeB en Marien, die helaas niet aanwezig kunnen zijn.

Foto: Nanny van Ommeren.

Nanny fotografeerde mos in de vroege ochtendzon. De lichtval is mooi, jammer dat hij niet helemaal scherp is. Toch zou je in een bewerking er wel een kunstwerkje van kunnen maken.

Foto: Mieke Bloem.

MiekeB maakte een spannende en mysterieuze foto van het licht aan het eind van de tunnel. Enkele schimmen lopen er heen. De lijnvoering vinden we mooi.

Foto: Marien Dorrestijn.

Van Marien zien we een ‘pentekening’ in de Texelse duinen. Dunne sprietjes steken door een mooi sneeuwlaagje heen. We vinden het leuk dat er linksboven een ander stukje landschap is te zien. Zou Marien deze foto een beetje hebben aangezet? Misschien vertelt hij ons dat nog eens een keer.

Foto: Dick Jeukens

De laatste foto is van Dick. Hij fotografeerde het nieuwe station Driebergen/Zeist voor een opdracht van de Essentie. Hij gebruikte een lange sluitertijd om de persoon die van de trap kwam niet helder en onherkenbaar in beeld te krijgen. Het is een mooie kijkplaat geworden. Wat je op een station ziet, zie je hier allemaal voor je. Wie komt er in deze tijden nog op een station? Volgens Dick draagt de persoon in beeld bij aan een goed zicht op de verhoudingen.

Tenslotte laat Dick nog wat foto’s zien van urban rijtuigen en verlaten gebouwen om ons te inspireren. Misschien kunnen we nog eens een foto-uitstapje maken naar een bepaalde locatie.

Als extraatje wil Ria ons laten zien dat ze, met veel geduld en koude handen een zeepbel wist te fotograferen in de vrieskou. Dat gaan we in de volgende vrieskou ook eens proberen.

Foto: Ria van de Haar.

Het is even over half tien, volgende week zoomen we weer, dan over het thema wintertijd. Alle leden krijgen een digitale uitnodiging met inloggegevens.

Mieke Nusselder.