Digitale clubavond 3 juni

Vanavond zijn we maar met een klein clubje. Negen mensen als we uiteindelijk allemaal zijn ingelogd. Maar niettemin een avond, waar we mooie foto’s voorbij hebben zien komen en geanimeerd over de foto’s hebben kunnen praten.

Rien Leenderse
Foto: Rien Leenderse

Rien Leenderse  bijt het spits af met een drone foto. De discussie richt zich in eerste instantie op het vliegbrevet dat tegenwoordig nodig is om met een drone te mogen vliegen, A1,A3 en A2 kwam ook nog even langs. Gelukkig de foto ook nog inhoudelijk besproken. Rien heeft bijna pal van boven de molen De Vlinder gefotografeerd. Opvallend is de schaduw die de molen in het landschap werpt. Rien zelf vindt het jammer dat de schaduw er net niet helemaal op staat. Tip: kijk nog even naar het contrast. Iets meer zwart zou de foto wat meer pit kunnen geven.

Foto: Ria van de Haar
Foto: Ria van de Haar

Ria komt met een foto van een zwaluw, die op het moment dat hij net één tel stil zit. Ria krijgt lof over de achtergrond waar de foto in is geplaatst. Het hek diagonaal op de foto en strakke en organische lijnen. De foto is genomen met grote licht donker contrasten. Afgevraagd wordt of het niet mooier zou zijn of het oogje van de vogel zichtbaar zou zijn. Over het algemeen missen de mensen het oogje echter niet.

Foto: Tonnie Smit
Foto: Tonnie Smit

Ook Tonnie heeft een vogeltje gefotografeerd in zachte monotone kleuren. Tonnie heeft er voor gekozen om de achtergrond een belangrijke rol in de foto te laten spelen. De foto zou ook mooi zijn geweest met alleen het vogeltje. Hier blijkt het doel van de foto mede bepalend voor de keuzes die je maakt.

Marien Dorrestijn
Foto: Marien Dorrerstijn

Marien laat een duinlandschap zien. Deze heeft hij vooral gefotografeerd omdat hij getroffen was door de lijnvoering. Het helmgras recht omhoog en de bomen diagonaal. Wij vinden de vlakverdeling ook mooi met het diagonaal van de duin. Marianne ziet in de bomen naar beneden lopende figuren waarop Tonnie zegt dat ze  meer naar boven ziet lopen.

Reinder Mulder
Foto: Reinder Mulder

Reinder heeft gefotografeerd bij de sluizen. Anders dan veel fotografen hier heeft hij de sluizen zelf buiten beeld gelaten. Doel van de foto was het onstuimige water te laten zien in contrast met het veel rustiger water verderop. Bij deze foto heeft hij bewust gekozen voor zwart/wit. Er ontstaat discussie of de oever niet net wat meer doortekening kan gebruiken. Dick adviseert om het witte gebouw met een penseel in Lightroom net iets meer op te lichten.

Met deze foto merk je dat we allemaal vanaf een andere beeldscherm kijken en dat het mede van de instellingen van het beeldscherm afhangt hoe de foto op je overkomt. Wat dat betreft wordt het tijd dat we weer in een ruimte komen en in ieder geval allemaal weer hetzelfde zien.

Johan Caljé
Foto: Johan Caljé

Johan heeft een heel kleurrijke foto van graffiti genomen met op de voorgrond de robot uit de Wizzard van Ozz, pardon een verrekijker. Het is een evenwichtig en mooi beeld dat de fantasie aan het werk zet. Knap gezien Johan.

Rien van Dam-Baggen
Foto: Rien van Dam Baggen

Rien vDB laat de laatste(?) van haar bloemenfoto’s zien. We zien hier een mooi lijnenspel waarbij de scherpte vooral op de paarse lijnen ligt, maar ook de onscherpte voegt veel toe in de foto. Het is een mooi monochroom en abstract geheel. Rien verklapte ons wat voor bloem het is, maar eigenlijk was dat niet nodig geweest. Het niet vertellen van wat het is kan het beeld ook spannender maken.

Marianne Leenderse
Foto: Marianne Leenderse

Marianne heeft een beeld gevonden bij het opruimen van haar archief dat ze mooi vond. We vinden de lijnvoering mooi, en de driehoeken die er herhaald in terugkomen. De 2 witte driehoeken geven een heel mooi accent aan de foto. Ook deze foto prikkelt je fantasie. Als je kijkt naar wat je nu eigenlijk ziet is het verbazend dat je van afval dat ligt te slingeren een mooie foto kan maken. Voor Marianne nog te overweging meegegeven om de fles die in het water drijft te verwijderen. Deze vraagt meer aandacht dan hij verdient.

Dick-Jeukens
Foto: Dick Jeukens

Dick zoals gewoonlijk hekkensluiter toont een foto van een Gerbera. Uiteraard heeft hij deze bewerkt in een fotoprogramma, maar ook tijdens het fotograferen is er nagedacht. Met een wit papiertje heeft hij de onderkant van de bloem uitgelicht zoals hij het wilde hebben. Ook heeft hij de bloem tegen een zwarte achtergrond geplaatst zodat hij er later makkelijker een andere achtergrond achter kon plaatsten. Het resultaat is een foto met een schilderachtig effect.

Omdat we wat vroeger klaar waren was er voor een aantal mensen nog gelegenheid om een 2e foto te laten zien.

Ria van de Haar
Foto: Ria van de Haar

Ria toonde ons een bloem, vers van de pers, die ze die middag met een macro heeft gefotografeerd. Mooi dat de kleine witte draadjes haarscherp zijn. Advies. Ga er nog eens mee door en zoom dan nog verder in. Mogelijk krijg je dan een heel abstracte foto

Johan Caljé
Foto: Johan Caljé

Johan laat ons vanuit een ander standpunt dezelfde boerderij/bouwval zien van een paar weken terug. Nu fotografeert hij door 2 ruiten een wat een mooi contrast oplevert tussen het verval en het nieuw begin van het voorjaar. Tip van Rien L: dit is een mooie foto voor ons jaarthema en kan ook op de website worden geplaats.

Tonnie Smit
Foto: Tonnie Smit

Tonnie laat ons paddenstoelen zien die wel wat met elkaar hebben. Zwart/wit is hier een goede keuze

Marianne Leenderse
Foto: Marianne Leenderse

Marianne heeft een spiegeling  gefotografeerd van de gracht bij Haarzuilens. Dit geeft een verrassend abstract en kleurrijk beeld. Advies kijk nog een naar de uitsnede.

Rien Leenderse
Foto: Rien Leenderse

Ook Rien heeft Haarzuilens gefotografeerd, maar dat in een andere uiterste van de fotografie namelijk superrealistisch. Hij heeft van een gebouw een HDR foto gemaakt.

Dick-Jeukens
Foto: Dick Jeukens

Ja, en dan kan Dick niet achterblijven met nog een foto van Haarzuilens. Deze is heel romantisch. Leuk om te zien dat je op één en dezelfde locatie zo veel verschillende soorten foto’s kan maken.

Tonnie.