Digitale clubavond 4 februari 2021

Nog steeds geen bijeenkomsten in De Twee Marken dus treffen we elkaar weer digitaal via Zoom. Het thema is deze keer “Licht en Donker.”  Dat is een thema waar je dus veel kanten mee op kunt. Want is het niet zo dat er in elke foto wel sprake is van licht en donker? Zonder licht kan je immers niet fotograferen. Tegen acht uur zitten elf leden voor het beeldscherm, legt Marianne nog even de regels uit en bijt Ria het spits af met een winters beeld van ijskristallen in bevroren water. Indrukwekkend lijnenspel en het zwart/wit benadrukt het thema. Mieke Nusselder fotografeerde een zeepbel in glas. Kleur door brekend (regenboog)licht in glas en zeep. Scherpte op de goeie plek. Mieke wil graag weten of dit in het thema past. Ja dus. Tonnie komt met een vervreemdend beeld.  Grijze en donkere accenten,  in het heldere tegenlicht. Het lijkt een dubbelopname maar is het niet. Tonnie weet eigenlijk ook niet hoe ze dit beeld precies heeft gemaakt maar je gaat er in zoeken en past prima in het thema.

Foto: Reinder Mulder

Reinder zocht tussen zijn fotobestanden en vond een opname van bomen in silhouet onder een bewolkte lucht. In deze foto een mooie beeldrijm door de vormen van bomen en wolk. In kleur? Of toch beter in zwart/wit om in het thema te passen? Ook een sepia filter doet het goed over deze foto. Ieder heeft er zo zijn mening over. Marien (vanaf Texel aanwezig) toonde een foto gemaakt in Vlissingen. Een donker havenhoofd, licht in het water en een donkere horizon. Licht en donker dus,  maar ook in een mooie balans.

Foto: Mieke Bloem

We blijven op het water met een foto die Mieke Bloem, toen reizen nog kon, in India maakte. Het origineel,  een bootje met twee vissers op een groot wateroppervlak. Licht en donker zeker, maar ook een foto in het thema minimalistisch zou passen. Mieke heeft de foto ook nog bewerkt naar een meer zwart/wit grafisch beeld maar de meeste deelnemers vinden het origineel beter. Rien van Dam-Baggen laat het licht om het donkerdere gedeelte van een bloem spelen. Abstract maar ook herkenbaar met mooie lijnen. Ze kreeg van iemand buiten deze bijeenkomst, het advies om een klein blaadje links onder in de foto weg te halen. De meeste zoomers van deze sessie hadden het nog niet eens gezien dus…  Gewoon laten zitten.  Gerrit heeft een dagje geknutseld met zwarte verf en oude gloeilampen. Een zwarte lamp die langs de contouren licht geeft naar de achtergrond. In de spiegeling van het zwart nog vaag een raam met licht. Het thema letterlijk en dubbel in beeld gebracht. Marianne Leenderse fotografeerde vallend water bij een watermolen. Het water valt op een stuk hout, dat in bijna zwart water drijft. De zon die door het water op het hout valt, zorgt voor het contrasterende licht in het donker.

Foto: Rien Leenderse

Het beeld van Rien Leenderse roept bij iedereen een “Wow” reactie op. Macro,  donker en licht van kleine druppeltjes op een veertje. Rien heeft er een paar bewerkingen op losgelaten die het effect versterken.

Foto: Dick Jeukens

Dick,  die de hele bespreking aan elkaar praat, was zelf al weer een tijdje terug in Luik. Daar fotografeerde hij in een  oud vervallen gebouw een trappenhuis met daarachter ramen, waardoor helder daglicht binnen komt. Natuurlijk heeft Dick de foto bewerkt zodat de licht/donker effecten benadrukt worden. Hij wil graag uitleggen hoe hij dat heeft gedaan en doet het aanbod om als daar belangstelling voor is dit in een afzonderlijke sessie te laten zien. Van alle deelnemers is een foto besproken en er is nog een beetje tijd over.

Foto: Ria van de Haar.

Ria laat nog een foto zien die eigenlijk ook wel heel goed in het thema “Wintertijd”  van 4 maart aanstaande zal passen. Maar in de foto is ook een dier verborgen. Niet iedereen ziet het. Als je niet bij de bespreking was: kijk eens goed!

Dan is het al weer half tien en gaan we afsluiten. Marianne heeft gebeld met andere leden die we niet zien tijdens de zoomsessies. Een aantal heeft niks met dit medium of mist de techniek om deel te kunnen nemen. Voorstel is om een volgende sessie op te nemen en deze dan te plaatsen in het besloten gedeelte op de website. Dan kunnen andere leden de bijeenkomst terugzien als ze dat willen. Op donderdag 18 februari gaan we weer digitaal. Dan bespreken we ‘vrij werk’.

Gerrit.