Digitale clubavond 4 maart.

“Wintertijd”
Foto: Rien van Dam-Baggen

We “zoomden” weer op donderdag 4 maart. Uw verslaggever haakte wat later in door een technisch probleem net op het moment dat elf leden keken naar een foto van Reinder. Dooiende sneeuw en ijs in het tegenlicht.

Foto: Reinder Mulder.

Een foto van Mieke Bloem is dan al gepasseerd. Een verstild beeld van gaas in de sneeuw. Ik weet niet wat hierover is gezegd maar naar mijn mening een goed gekozen uitsnede van een beeld met de sfeer van een pentekening met een geraffineerd lijnenspel in scherp en onscherp.

Foto: Mieke Bloem

Jaap komt als hij onderweg is altijd wel weer een situatie tegen, die hem inspireert zijn camera te pakken. en wat hij ziet spontaan vast te leggen. We beginnen zijn eigen stijl hierin te herkennen. Dit keer een beeld in een sneeuwlandschap, waarin een model poseert. Niet het model van Jaap maar van een andere fotograaf. We hebben het over beeldrecht, de uitsnede en het perspectief. Dick wijst op de regels van de straatfotografie die zijn opgesteld in het ‘Rode boekje van de straatfotografie’

Foto: Jaap Jelsma.

Overal was sneeuw en Tonnie vond een winterlandschap in het stadspark in Wijk bij Duurstede. Door de foto in zwart wit te zetten ontstaat een nostalgisch beeld. Of de takken, rechts in het beeld storen of er juist bij horen is een deel van de discussie over deze foto. Achteraf ‘snoeien’ is geen optie voor Tonnie.

Foto: Tonnie Smit

Ook dicht bij huis voor Nanny waren bijzondere winterse taferelen vast te leggen. Stromend water maar ook ijs vormen dynamische lijnen en opmerkelijke kleurscharkeringen. Een foto met veel inhoud.

Foto: Nanny van Ommeren.

Roderik gaat vaak vroeg op pad. Sprak af met fotovrienden en net voor zonsopgang was hij bij Wageningen aan de Neder-Rijn. Daar maakte hij deze foto in het vroege ochtendlicht over de bevroren uiterwaarden. Bijzondere kleuren in de lucht. Landschap vastgelegd op de manier zoals we dat van Roderik gewend zijn.

Foto: Roderik Sorbi

Naast de letterlijke vertaling van het thema wintertijd sloeg Rien van Dam haar slag toen de dooi plotseling in viel. Dat ging snel maar Rien wist een ontdooiende krokus in de sneeuw fraai vast te leggen voordat in haar eigen tuin een ‘mini Keukenhof’ van kleuren ontstond. Scherpte op de juiste plek volgens de meeste kijkers.

Foto: Rien van Dam-Baggen.

Ook Johan struinde door de sneeuw. Hij zocht het deze keer in het lijnenspel en verhoogde het contrast door de foto in zwart/wit te zetten. “Misschien wat saai”  twijfelde Johan, maar we vonden het zeker een beeld waar veel in te zien is. Tips:  Misschien een iets andere uitsnede. Eventueel wat vignettering  toepassen, maar zeker geen saai beeld!

Foto: Johan Caljé

Gerrit vond ijskunst in de Amerongse Boven polder. Een fenomeen dat zich slechts voordoet onder bijzondere omstandigheden. Bij hoogwater, dat weer zakt en strenge vorst maakt de natuur grillige ijssculpturen. De kijkers moesten denken aan dansende kippen boven het water. Het originele beeld in zwart/wit gezet wordt er zeker niet beter op. De kleur behouden dus.

Foto: Gerrit Oskam.

Marianne bleef dicht bij huis. Wat ijs, blad en lichtval in een vijver vormt een abstract beeld. Vrijwel niet bewerkt maar voor de oplettende kijker gedraaid. De kleurscharkeringen vullen elkaar mooi aan.

Foto: Marianne Leenderse.

Dick wilde juist geen sneeuw fotograferen maar vond wel een sneeuwklokje op het landgoed Beerschoten. Hij legde het vast met een Petzval objectief. Het effect van dit objectief met een nabewerking zoals we die van Dick kennen maakt het een bijzonder beeld van een eenvoudig bloemetje. Lokale verscherping toont fraaie details.

Foto: Dick Jeukens.

Tot slot een compilatie van beelden die Mieke N maakte in de sneeuw. Ze zette ze bij elkaar in een  filmpje met daarbij een muziekje op de achtergrond. Stemmige beelden die een mooie herinnering oproepen aan een korte heftige sneeuwperiode die ook weer snel voorbij was.

Foto uit de serie van Mieke Nusselder.

Het is al weer half tien en voor de liefhebbers onthult Dick online nog wat ‘Photoshop geheimen.’ Over veertien dagen weer een zoombijeenkomst. Dan vrij werk. Over vier weken proberen we het thema Lente te laten zien maar dan wel graag  op een ongewone manier in beeld gebracht.

Gerrit.