Digitale clubavond 6 mei

Marianne opent de avond en heet  Rosemunde welkom; zij kijkt en luistert vanavond met ons mee.

Foto: Ria vd Haar

Ria laat ons een foto zien van een witte ranonkel. De foto is bewust 2 stops overbelicht (high key) en geeft hierdoor een romantisch beeld. We zien een mooie detaillering van de bloem. Ria krijgt een compliment ; ze heeft het probleem van te veel wit opgelost met de instellingen van haar camera.

 

Foto: Johan Caljee

Johan heeft een foto gemaakt van een vervallen huis op de Planetenbaan. De foto is vanaf de buitenkant door het raam genomen. Het contrast van een wat sleets interieur met een grappig gekleurd feestslinger is goed gezien. Tip; de uitgebeten plek rechtsonder bewerken (of een nieuw foto maken).

Foto: Marien Dorrestijn

We zien een foto vanuit Zoutelande van Marien; vele rijen palen met  een grote boot op de achtergrond. Een prachtig lijnenspel van de palen zorgt ervoor dat je ogen vanzelf naar de boot getrokken worden. Het lijkt wat heiig door het tegenlicht. Tip; een stukje van de bovenkant af zorgt voor een betere verdeling.

Foto: Jaap Jeslma

Jaap heeft gedurende 3 maanden rozen laten drogen en het resultaat hiervan vastgelegd. Omdat de rozen tijdens het proces uit elkaar vallen heeft hij ze op een beker laten drogen. Gefotografeerd op een zwarte achtergrond geeft een prachtig resultaat; indrukwekkend door de kleur een morbide schoonheid!

Foto: Marcella Bijleveld-Decossaux

Marcelle laat een macro foto van een tulp met gekartelde randen zien. De onscherpte aan de randen geven een dromerig effect. Marien vindt dat de witte vlakken op de hoeken een onrustig beeld geeft en  adviseert de foto te kroppen. Nadeel is dat er minder van de  randen tulp overblijft;  smaken verschillen!

Foto: Tonnie Smit

Tijdens een wandeling heeft Tonnie een foto gemaakt met haar mobiel  van bloemen die op straat in het water liggen. Het is een mooie compositie met een scherp/onscherp contrast die ze heeft omgezet in zwart-wit. We zijn het erover eens dat het een bijzonder beeld is geworden mede doordat de foto met een mobiel gemaakt is.

Foto Rien van Dam-Baggen

We zien een mooie macro foto van meerdere tulpen van Rien vDB. De foto wekt de suggestie dat er een reflectie van tulpen te zien is wat de foto spannend maakt.  Er zijn echter meerdere (onscherpe) tulpen te zien. Marien stoort zich aan roze vlekjes maar hier denkt niet iedereen zo over.

Foto: Reinder Mulder

Reinder is op pad gegaan om nieuwe foto’s te maken en heeft de blik op Wijk bij Duurstede tegen de avond vastgelegd. Het oefenen met de belichting is geslaagd; we zien een lucht met vele mooie tinten. Tip; een stukje van de onderkant van de foto afhalen voor meer accent  op het silhouet van Wijk. 

Foto’s: Marianne Leenderse

Marianne heeft zich uitgeleefd in de bollenvelden nabij Lisse , Tulip Experience . Tegen een kleine vergoeding mag je daar tussen de tulpen fotograferen. Marianne laat ons een prachtige drieluik zien; een ‘opgevouwen’ tulp, een ‘open ’ tulp en een tulp in verval. Tip; maak alle tulpen even groot en laat iets meer ruimte tussen de foto’s.

Foto: Jan Boeren

Tijdens een fietstocht tussen de bloesem mét  macrolens heeft Jan B een superscherpe foto gemaakt van de bloesem mét een bij. Tonnie complimenteert Jan met de uitsnijding; je ziet de bij richting de bloesem gaan.

Foto: Rien Leenderse

Rien L is lid van de landelijke ‘drone’ groep en laat een foto zien van Beerschoten bij Bilthoven. Voor  fotograferen met een drone is toestemming van de boswachter nodig. Rien heeft de foto een beetje ‘spooky’ geshopt en oogt hierdoor wat vervreemdend. Tip; In de ring kan iets meer contrast.

Foto’s: Dick Jeukens

Dick heeft foto’s gemaakt bij hetzelfde bollenveld als waar Marianne gefotografeerd heeft. Hij heeft de foto’s echter bewerkt (hij kan het niet laten) . De tulpen van Dick lijken ‘getekend ‘ doordat de lijnen verscherpt zijn. Hetzelfde bollenveld maar hele andere foto’s. Tip; bij de laatste foto mist de steel waardoor het lijkt of de bloem zweeft.

De volgende ZOOM bijeenkomst is op 20 mei met het onderwerp ‘reflectie’.

Marcelle