Digitale clubavond 7 januari 2021

Een voordeel van een clubavond via Zoom is dat je de deur niet uit hoeft. Dat kwam wel mooi uit want donderdagavond 7 januari was het slecht weer. Het regende en het was koud buiten. Zo tegen 20.00 uur logden 13 leden en een adspirant lid in en werden door Dick op het scherm gezet. Na wat digitaal ongemak zijn we er toch allemaal, kunnen elkaar zien en ook nog horen. We steken van wal en tonen aan elkaar ieder één foto in het thema “kleurrijk”.  De bedoeling is dat de maker van de foto aan de anderen een vraag stelt over de getoonde foto. Maar dat heeft nog niet iedereen begrepen. Opmerkingen en tips over de foto komen echter snel los. Dick stuurt het geheel en Marianne bewaakt de tijd, zodat iedereen aan bod komt. Mieke N mag het spits afbijten met een foto genomen in de tijd dat de Keukenhof nog open was. Veel kleuren, maar ook een vervreemdend beeld door een gebogen spiegel. Een foto waar veel in te zien is,  en waar je naar blijft kijken. Rien L toont een voor hem onverwachte foto van een bloem, en geeft daar ook mee aan dat hij in de fotografie in een soort ‘writers block’ zit. Hij zoekt naar nieuwe uitdagingen,  maar weet nog niet welke kant op hij op moet. Tip van één van de leden: “Probeer eens textuur fotografie”

Foto: Jaap Jelsma

Jaap toont een jaloersmakende foto van een zonnig terras aan zee. Niet alleen het gemaakte beeld roept verlangens op. Zeker ook het gegeven;  Lekker in de zon op een terras zitten om wat te eten of te drinken, ….dat zal voorlopig nog niet kunnen. Er ontstaat een levendige discussie over deze foto. Wat is er nou eigenlijk te zien en zal de foto sterker worden als het realistische deel aan de linker zijde er (gedeeltelijk) af gaat?  Ria toonde een foto uit haar archief, gemaakt in Yellowstone Park. Kleurige vormen in water met een mystieke damp erboven. Maar moet dat bos nu wel of niet op de achtergrond? Een ander standpunt kiezen valt niet mee op een smal plankier tussen een heleboel fotografen.

Foto: Johan Caljé

Johan toont een bijzonder beeld met een prachtige lichtval op zijn model in de donkere kerk. Betoverend licht door de glas in lood ramen, maakt de donkere foto toch kleurrijk. Veel waardering voor dit beeld, maar zou het nog sterker kunnen worden door er aan de onderkant wat af te halen? Marianne maakte van een klein triest bloemetje een beeld in juist koele kleuren. Ze experimenteerde door haar camera te misleiden, door deze op kunstlicht in te stellen, terwijl ze bij daglicht fotografeerde. Dat geeft een bijzonder resultaat. Herkenbaar maar meteen eigenlijk ook heel abstract.

Foto: Heidi Buijink

Heidi heeft zich met een foto van een orchidee in de macrofotografie verdiept. Maar wat wil je laten zien?  Nog duidelijk maken dat het een bloem is of helemaal naar een abstract beeld?  Of moet het lijnenspel de hoofdrol spelen? Het kan in deze foto allemaal en geeft genoeg aanleiding om het daar met elkaar over te hebben.  Gerrit toont een zonnig tafereel in een winkelstraat in een Betuws dorp in de aflopen zomer. Een verrassend standpunt tussen twee beelden door geeft het beeld een leuk kader. Tonnie toonde een foto waar ze zelf niet meteen heel enthousiast over was, maar “wel aardig” vond. Ze heeft zich laten inspireren door het licht in dit beeld en vroeg de anderen om tips om dit beeld misschien sterker te kunnen maken. Marcelle is ook met een macro objectief aan de slag gegaan. Kleurige viltige bollen genoeg. Maar waar moet de scherpte zitten? Moet er wel scherpe in?  Marcelle geeft aan dat ze de macro techniek nog niet onder de knie heeft maar er graag meer van wil leren. Er zijn leden die er zeker meer van weten en Rien vDB doet het aanbod dat als het straks weer ‘tulpentijd’ is, ze graag wil helpen. Ook adspirant lid Reinder toont ons een foto. Hij haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de natuur. In een beeld met goudblond gras en een jonge den aan een waterkant zitten volgens de anderen meerdere foto’s verstopt.  

Foto: Marien Dorrestijn.

Marien toont een zonnige opname gemaakt in zijn favoriete Spanje.  Kleurige vlaggen aan een lichtmast recht tegen de zon in, die Marien slim in de foto heeft weggelaten. Maar zijn de vlaggen kleurig genoeg? Is de mast niet te donker of juist te licht? Moet er links of rechts nog een vlaggetje af? Een beeld waar je dus over kunt praten en dat doen we ook. En dan is het ineens al weer 21.30uur.  Tijd om te stoppen. Op je pantoffels naar de bank te sloffen, onderuit te zakken om het allemaal nog eens door je gedachten te laten gaan. Het was leuk om weer eens met elkaar over foto’s te praten. Toch weer wat inspiratie opgedaan. Donderdag 21 januari gaan we weer Zoomen. Dan vrij werk…  en weer één beeld per deelnemer.

Gerrit.