Digitale fotobespreking 26 november

Donderdag 26 november kwamen 12 leden van onze club zonder mondkapje “bijeen”, na een initiatief en een eerste test van en door Roderik 14 dagen eerder. Nu nam Dick de leiding in een digitale bijeenkomst via Zoom. Het is even wennen. Hoewel er onder ons ook leden zijn die voor hun werk vaak al veel uren voor het beeldscherm maken in hedendaags werkoverleg en eigenlijk in de avond wel even klaar zijn met Zoom, Teams en andere digitale ontmoetingsplaatsen. Maar goed, we kunnen tot nu toe nog niet echt veilig bij elkaar komen en willen toch over foto’s praten met elkaar. Dat lukte ook prima donderdag. Om beurten brachten de twaalf deelnemers ieder één foto in waar de anderen iets over konden zeggen en zo kwamen er toch 12 bijzondere maar heel verschillende beelden voorbij.

Het is even wennen…

Ik zag er toch één overeenkomst in, namelijk dat bijna alle beelden in de directe omgeving van of op de Utrechtse Heuvelrug werden gemaakt. Weer een bewijs dat je voor een goeie foto echt niet zo ver weg hoeft te gaan. Er waren opvliegende meeuwen. Paddenstoelen, omgevallen bomen en bomen in fraai licht. Verder een keurige heer met perfect gepoetste schoenen op een schijnbaar verlaten perron. Jan toonde een beeld van een meervoudige opname die meteen de associatie met het werk van Van Gogh oproept. Jan componeert dit beeld geheel op zijn camera en doet daarna vrijwel niets aan nabewerking.

Foto : Jan Vernooij.

Dick blijft tijdens de bespreking de regie houden en zorgt dat over elke foto ongeveer even lang gepraat kan worden zodat iedereen aan zijn trekken komt.  Tonnie toont een foto van een meeuw in een gewaagde uitsnede. Een vogelfotograaf zou deze nooit toepassen maar hier gaat het niet om de vogel maar om het beeld.

Foto: Tonnie Smit

Het is soms even lastig om van foto te wisselen omdat de maker deze vol in het beeld moet zetten en het zo mogelijk moet maken dat alle deelnemers deze foto ook groot in beeld krijgen. We helpen elkaar door de juiste knoppen aan te wijzen en bijna elke keer lukt het de foto met elkaar te delen op een formaat dat er ook iets over te zeggen is. Nadeel is wel dat iedereen een ander scherm heeft en dus ook andere instellingen waardoor we wel allemaal naar de zelfde foto kijken maar die toch heel verschillend in beeld komt wat betreft kleur en doortekening. Het gaat te ver om alle twaalf foto’s ook hier te bespreken. Toch nog even aandacht voor de foto gemaakt door Roderik. Hij heeft hier gebruik gemaakt van foto stacking. Hij maakte meerdere foto’s en plaatste die softwarematig op elkaar. Hierdoor ontstaat een grotere scherptediepte. Detail: de foto is niet gemaakt in een ver tropisch oord maar gewoon in het Kaapse bos bij Doorn.

Foto: Roderik Sorbi

Na toch anderhalf uur over foto’s praten sluiten we de sessie af. Leuk om te doen en om elkaar zo toch te inspireren. Laten we hopen dat we snel weer gewoon bij elkaar kunnen komen maar zolang dit niet kan is dit een redelijk alternatief.

Gerrit.