Fotobewerking workflow

Onze interessegroep is actief met het verwerken van opnames vanaf de camera t/m digitale of afgedrukte foto’s. Zoals jullie weten zijn er vele programma’s die je kan gebruiken om foto’s te bewerken, of net even dat extra zetje mee te geven om de plaat nog mooier te maken.

Doelstelling

Ons idee is om programma-onafhankelijk van elkaar te leren hoe je een foto mooier kan maken. Er zijn ongetwijfeld vele verschillen in de diverse programma’s, maar door met elkaar samen de fotobewerking te bespreken en ideeën en tips uit te wisselen, willen wij onze kennis en vaardigheden naar een hoger plan tillen. Iedereen heeft daarbij de vrijheid te werken in de software naar eigen keuze.

Het hele proces van camera tot eindresultaat, de hele ‘workflow’, omvat het importeren van (raw) foto’s vanaf de camera, opslag van originelen, waarderen en rubriceren, bewerken, exporteren, opslag in albums en het afdrukken. De nadruk ligt binnen onze groep nu op de pure fotobewerking, maar wij willen ons daar niet toe beperken.

Originele foto
Dick Jeukens
Bewerking 1
Reinder Mulder
Bewerking 2
Ria van de Haar
Bewerking 3
Thom Nelissen
Bewerking 4
Mieke Nusselder
Bewerking 5

Onze werkwijze:

Voor de onderlinge communicatie hebben we een WhatsApp groep en voor het uitwisselen van foto’s gebruiken we opslag in de cloud.

  • Ruim voor een bijeenkomst delen wij een of meer raw-foto’s; alle leden gaan deze individueel bewerken, en lopen dan mogelijk tegen zaken aan die ze zelf niet kunnen oplossen (ervaring van Thom);
  • Alle bewerkers uploaden hun bewerkte foto’s op tijd voor de avond naar de cloud;
  • Iedereen kan het origineel en alle bewerkte versies online bekijken;
  • Op de avond zelf worden de bewerkingen besproken en eventueel ook gedemonstreerd;
  • Natuurlijk is er ook voldoende tijd om te socializen en koffie te drinken.

Leden:

De groep bestaat uit Dick Jeukens, Mieke Nusselder, Nanny van Ommeren, Reinder Mulder, Ria van de Haar en Thom Nelissen (contactpersoon).

Frequentie:

Vooralsnog komen we op donderdagavond bij elkaar in de weken dat er geen clubavond is, zo weten we dat donderdag de foto avond is. Afhankelijk van de ontwikkelingen en ons enthousiasme kan deze frequentie worden aangepast.

Interesse:

Is je interesse gewekt, kom dan eens een avond meekijken.
Neem dan svp contact op met Thom Nelissen.

Plannen en voornemens:

Bij het lezen van bovenstaand stukje denken jullie natuurlijk: Goh, be-werkgroep hoe gaan jullie dat nu delen, want foto bewerken is iets dat je leert door het te doen.
Wij gaan geen reclame maken voor bepaalde programma’s zoals Affinity, Photoshop, darktable of Lightroom. Maar wat dan wel? We zijn nog op zoek naar de beste manier om ons enthousiasme en onze resultaten met de andere leden te delen. Wordt vervolgd!