Clubavond 18 april.

De leider van de avond was Jaap die de aanwezigen eerst op de hoogte bracht van de uitslag van de “Serie 5 met samenhang”. Zeven van onze leden hebben meegedaan aan deze wedstrijd van de Fotobond Afdeling Utrecht-’t Gooi: Jan, Rien van D, Marianne, Jaap, Tonnie, Marien en Rien L. In het totaal deden 91 fotografen mee. Jan Vernooij eindigde van onze leden het hoogst en werd daardoor met 21 anderen voorgedragen voor deelname aan de selectie voor Salon Foto Nationaal. Zie voor de complete uitslag het verslag op de website van de fotobond afdeling Utrecht-’t Gooi.

Daarna was het tijd voor de voorpresentatie “Tegenlicht” in het kader van de tweejaarlijkse clubwedstrijd om de Peter Ros Trofee. Eerst werden de foto’s in passe-partout getoond en Marien beet het spits af. Gelijk ontstond er bij een van zijn foto’s met schuine schaduwen de discussie of dit wel voldeed aan de eis: “tegenlicht”. Jaap glunderde want dit was waarop hij had gehoopt: niet alleen plaatjes kijken maar elkaar ook uitdagen. Vervolgens lieten ook Dick, Marianne, Rien L en Jaap hun afgedrukte foto’s waarna Susan, Roderik en Tonnie hun selectie per beamer vertoonden. Het voert te ver alle vertoonde foto’s in dit verslag op te nemen. Wel kan worden gezegd dat de variatie in “Tegenlicht” groot was en dat alle aanwezigen hiermee inspiratie opdeden voor foto’s voor de Trofee. Nanny maakte indruk door bij foto’s van Jaap te vragen of ze waren afgedrukt op “Museum Briljant Classic” fotopapier maar ze was ook zo eerlijk te zeggen dat ze dat had meegekregen van Wim Engelaer, die overigens niet aanwezig was.

Voor de pauze hield Pieter een bundel rood ijzerdraad omhoog en vroeg wie er geïnteresseerd was om hiermee aan de slag te gaan. Een stuk of vier leden bleek absoluut niet te weten waar dit over ging en Pieter legde geduldig uit dat dit project al loopt sinds 7 maart: maak een foto met een van de drie soorten rood materiaal waarbij de draad aan de ene zijkant de foto ingaat en aan de andere zijkant de foto verlaat.

Na de pauze was het tijd voor POP (plaat op de plank) en POB (plaat op de beamer), inclusief de foto’s gemaakt op bezoek aan de boomgaard met kersenbloesem. Rien L, Marianne, Dick en Marien lieten, haast ouderwets, hun foto’s afgedrukt en in passe-partout zien. Al eerder was opgevallen dat de meeste afgedrukte foto’s op A3 formaat werden getoond. Op een vraag daarover van een bezorgd lid verzekerde de programmacommissie dat de standaard nog steeds A4 formaat is. Daarna presenteerden Mieke, Jaap, Susan, Roderik, Rien van D, Tonny en Rien L hun selecties per beamer. De variaties van POP’s en POB’s waren nog groter dan voor de pauze en het is ondoenlijk alle foto’s in dit verslag te laten passeren.

Jaap sloot de avond af met de oproep op de clubavond van 2 mei alle spullen mee te nemen die nodig zijn voor een workshop in macro fotografie, zie de vooruitblik voor deze avond.

Er kan worden teruggekeken op een volle avond met heel veel, in onderwerp en kwaliteit gevarieerde, foto’s. Daardoor was er helaas te weinig tijd om bij sommige foto’s wat meer de diepte in te gaan met een voor ieder leerzame bespreking. Verder viel op dat een enkeling een foto uit een oude doos liet zien. Voor leden die dat nog niet bekend is: dat is zeker voor de Peter Ros Trofee niet toegestaan.

 

Ted Kuijpers.