Verslag clubavond 1 oktober

Het kan weer en we zijn weer bij elkaar voor een clubavond. We zijn met een kleine twintig leden bij elkaar in de grote zaal. De opstelling met tafeltjes en één stoeltje erachter, op ruim 1 ½ meter afstand van elkaar, geeft het gevoel dat we examen moeten doen. Dat is niet het geval want van ons zelf wordt niet meer verwacht dat we opletten bij wat Gerrit Heil ons vanavond te vertellen heeft. Aan het einde van zijn betoog blijkt dat je van opletten ook voordeel kan hebben. Maar daarover later meer.

Foto: Gerrit Heil

Gerrit Heil is lid van de foto groep Krommerijn. Deze ‘buurvereniging’ bestaat dit jaar 50 jaar. Gerrit heeft zich binnen de vereniging toegelegd op architectuur/urban  fotografie en heeft over zijn voorkeur voor dit soort fotografie, een uitvoerige presentatie samengesteld. Voor de pauze neemt hij ons mee naar vooral de technische aspecten die er bij komen kijken om foto’s te maken van architectuur.  We leren dat de eerste foto op dit gebied (per ongeluk) al is gemaakt in 1827. En dat dit toch best brede onderwerp sindsdien altijd belangstelling heeft gehad en door de tijd heen sterk is geperfectioneerd, doordat er steeds meer middelen beschikbaar kwamen, om tot indrukwekkende resultaten te komen. Grofweg zijn er binnen het onderwerp een vijftal stromingen zichtbaar;  Documentair, postcard, vakantie, advertentie en artistiek.  Om tot in perfectie deze beelden te kunnen maken worden bijzondere, maar ook kostbare objectieven en hulpmiddelen gebruikt. Maar daarnaast vraagt het om te leren kijken om de verschillende invalshoeken, perspectieven, en verdwijnpunten zowel binnen als buiten te zien.  Leg je de werkelijkheid zo getrouw mogelijk vast of geef de daar een heel andere dimensie aan?    Na de pauze neemt Gerrit Heil ons mee langs de verschillende stijlen die er zijn in de architectuurfotografie in de loop van de tijd. Grofweg, in de eerste helft van de vorige eeuw Bauhaus en Industrialisme en in de tweede helft  New Topographics en de Düsseldorfse Fotografie school. Hij toont ons beelden van verschillende beroemde fotografen op dit gebied waaronder zeer gedetailleerd werk van Andreas Gursky, wat op zeer groot formaat op bijzondere wijze op speciaal materiaal is geprint.  Gerrit Heil geeft ons ook een inkijk in zijn eigen werk. Als bioloog heeft hij veel gereisd en heeft daarbij altijd foto’s gemaakt in de stedelijke gebieden die hij bezocht over de hele wereld. Bijzondere beelden uit Shanghai, Mexico, Trondheim en Havanna wekken bewondering.  Er zijn veel fotoboeken met dit soort fotografie maar boeken die de technieken en vormen belichten zijn er niet zo heel veel. Echter op internet is volgens Gerrit heel veel te vinden.  En dat kan handig zijn, want aan het einde van zijn presentatie heeft Gerrit Heil nieuws voor ons.  Het thema voor de Peter Ross trofee 2021 is:  Urban Fotografie.

Foto: Gerrit Heil

Ruim voor 22.00 uur staan we weer buiten met niet alleen een nieuwe frisse blik op de architectuur/urban  fotografie, maar ook met een nieuwe uitdaging !

Gerrit Oskam.