Verslag clubavond 17 oktober

Het was goed dat er een grote zaal was gehuurd want het was “volle bak” op 17 oktober. Fotograaf Scarlett Hooft Graafland had haar roep vooruitgeworpen met een opkomst van maar liefst 25 leden van Flits uit Woudenberg en een wat tegenvallend aantal van 16 van FKH.

Foto: Scarlett Hooft Graafland

De leider van de avond, Paul Kortland, verwelkomde Scarlett met een persoonlijk verhaal want ze bleken elkaar te kennen van vroeger. Scarlett is opgegroeid in Maarn en dat verklaarde haar fascinatie voor bomen, vertelde ze. Die fascinatie zou later duidelijk worden in de presentatie van haar werk. Als introductie toonde Scarlett een korte video over haar manier van werken. Daarbij viel het op dat ze, als relatief jonge vrouw, uitsluitend werkt met analoge fotorolletjes en haar foto’s niet photoshopt. Vervolgens leidde Scarlett ons door series van haar foto’s, waarvan veel in uithoeken van de wereld genomen zoals Bolivia, Madagascar en Yemen. Daar vind je nog spectaculaire landschappen en kun je met een laag budget werken. Scarlett bleek uitgerust met slechts een rugzak benodigdheden en haar Mamiya camera naar soms afgelegen plekken te reizen. Het eerste halfuur van haar presentatie was het publiek muisstil, waarschijnlijk om Scarlett’s surrealistische en intrigerende manier van fotograferen te verwerken.

Foto: Scarlett Hooft Graafland

De presentatie liet te wensen over; de foto’s werden op een te klein formaat geprojecteerd en Scarlett bleek geen begenadigd spreker. Maar het getoonde maakte dat meer dan goed! Het publiek werd verrast met geënsceneerde foto’s in bijzondere opstellingen op bijzondere plekken. Er passeerden bijvoorbeeld veel, meestal blote, dames dubbelgevouwen op bijzondere daken; in tropische landen vonden ze dat maar vreemd, maar in IJsland keek niemand er van op. En een foto van top tot teen in roze doeken gestoken mannen rond een liggende kameel in een woestijnlandschap; de kameel had geen moeite met een doek om zijn kop, de mannen voelden zich ongemakkelijk in roze.

Foto: Scarlett Hooft Graafland

Scarlett vertelde dat bij veel foto’s moesten de figuranten soms urenlang op hun posities wachten tot de lucht, de wolken en het licht ideaal voor de foto was.    

Het voert te ver om alle getoonde, en zonder twijfel bijzondere, foto’s te beschrijven, kijk voor Scarlett’s foto’s op haar websites.

Er kan worden teruggekeken op een indrukwekkende avond met inspirerende foto’s gemaakt door een bijzonder creatieve fotografe die ook nog eens flink aan de weg timmert met grote exposities in wereldsteden zoals Seoul, Stockholm, London, Toronto en La Paz (Bolivia).

Nog even nagenieten van het werk van deze kunstzinnige fotograaf: http://www.scarletthooftgraafland.nl/shg/site/news/item/358 En ja ze doet alles analoog !

Ted Kuijpers.