Verslag clubavond 17 september 2020.

Het is even wennen want in verband met de coronacrisis hebben we de beschikking over een grote zaal in De Twee Marken, met hoog plafond. Een groot verschil met onze vaste plek in de intieme “vissenkom”.  In de grote zaal staan de stoelen, met ieder een eigen tafel, heel erg ruim van elkaar waardoor je het gevoel krijgt dat je examen gaat doen. Maar het went snel en het grote voordeel is dat sprekers niet meer worden gestoord door clubleden die graag willen blijven praten met hun buurman/vrouw.

Rien Leenderse verwelkomt de aanwezige 18 leden en herinnert de aanwezigen aan de clubtocht naar het Arboretum op zaterdag 19 september. Op Rien’s vraag meldt Dick zich aan om te helpen de foto’s aan de muur op te hangen. Zijn assistentie is nodig omdat Henk tijdelijk is uitgeschakeld. Over twee weken zal Gerrit Heil, voorzitter van fotoclub “Kromme Rijn” eigen werk presenteren.

Stappenplan

Dan is het tijd voor het onderwerp van vanavond. Marianne, Nanny en Dick hebben van de zomer deelgenomen aan een “Summerschool” in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort onder leiding van Diana Bokje. Het thema van de week vol met een ontdekkingsreis en fotoworkshops was “van maken naar raken”. Marianne, Nanny en Dick deden vanavond ieder op eigen wijze verslag van hun ervaringen. Het voert te ver alles wat de drie FHK deelnemers aan de Summerschool hebben verteld weer te geven; dit verslag geeft een aantal hoogtepunten.  

Het doel van de cursus was inzicht in wat je wilt overbrengen = verbeeldingskracht, inzicht in hoe je dat wilt doen = scheppingskracht en inzicht in hoe je de kijker kan raken = zeggingskracht.

De deelnemers aan de Summerschool waren gevraagd drie foto’s mee te nemen, namelijk één waar je zelf blij van wordt maar anderen niet, één waar je er meer van zou willen maken en één die kenmerkend is voor mij als fotograaf. In groepsverband besprak Diana de foto’s en gaf de fotografen op een niet belerende manier goede adviezen mee voor verbetering.

Alle deelnemers aan de cursus werden losgelaten in het centrum van Amersfoort met de volgende drie opdrachten in het kader van verbeeldingskracht. Maak van één onderwerp twee foto’s met twee geheel verschillende stemmingen, maak foto’s van onderwerpen van de zelfde kleur, daarbij gaat het niet om de inhoud, alleen om de kleur, en maak 20 foto’s van één onderwerp. Vóór het maken van 20 foto’s van één onderwerp was de opdracht om 20 minuten lang het onderwerp (bijvoorbeeld een ui) van alle kanten te observeren, waar te nemen zonder oordeel, je gedachten los te laten en de tijd te nemen om te zien en te ontdekken. De uitkomsten van alle hiervoor genoemde opdrachten waren verrassend!

De cursus eindigde in het zoeken en vaststellen van het gereedschap dat gebruikt kan worden om voor elke individuele deelnemer hun foto’s een “wow!” factor mee te geven.

Onze drie deelnemers hebben ieder verschillende leerpunten uit de cursus overgehouden. Marianne wil meer vanuit haar gevoel en emotie gaan fotograferen, minder perfectie nastreven en minder afhankelijk worden van de mening van anderen. Nanny gaat haar genre niet veranderen maar gaat zich wel beter voorbereiden, ze wil zich ook niet helemaal in fotografie storten en meerdere hobby’s houden. Dick is overgehaald uit zijn comfortzone te komen en in een nieuwe comfortzone te gaan werken. Hij had reeds een schitterende serie foto’s nieuwe stijl gemaakt.

Sprekend over Dick: na de pauze vertelde Marianne dat Dick vandaag jarig is en toch naar de FKH avond is gekomen. Met corona op de loer werd er beheerst maar vrolijk “lang zal hij leven” voor Dick gezongen en overhandigde Marianne hem een lekker flesje wijn. 

Lezers van dit artikel die geïnteresseerd in meer details kunnen Marianne en Dick vragen om hun power point presentatie. Nanny gaf haar evaluatie niet via een dergelijk presentatie medium.

Al met al een zeer interessante en leerzame avond!

Ted Kuijpers.