Verslag clubavond 8 maart 2018

Tonnie heet iedereen welkom, zowel onze leden als in het bijzonder die van Fotokring Flits en Liesbeth van Asselt. We kunnen direct starten, want er zijn vanuit het bestuur en de commissies geen mededelingen.

Liesbeth is gastspreker en richt zich met name op avondfotografie. Ze komt uit Deventer, dat zich daarvoor goed leent. De oude binnenstad, de prachtige klinkers, noem maar op. Avondfotografie kent zo “z’n eigen wetten”. Het gaat vooral om de balans tussen de ISO-waarde, de lange sluitertijd en het diafragma. Zoals altijd, zou je denken, maar hier gaat het om het beheersen van het ruis.

Bij avondfotografie gaat het ook –  vooral – om het spelen met (kunst)licht. Idealiter gebruik je dan een klein diafragma om lichtsterretjes te creëren, maar nogmaals, je wilt ook je andere instellingen in de gaten houden. Voor mooie weerspiegelingen leegt ze veelal een fles water op straat. Je fotosessie starten direct na een regenbui is effectiever, maar dan ben je natuurlijk aanzienlijk minder flexibel als met het meenemen van je eigen kraanwater!

Zelf gebruikt Liesbeth het liefst het blauwe uurtje, maar het is beslist geen “must”. Om bewegingsonscherpte te voorkomen is een stevige statief uiteraard van groot belang. Je witbalans in de gaten houden is van groot belang als je met JPEG fotografeert, maar al gauw blijkt dat nagenoeg iedereen RAW als basisinstelling heeft en z’n foto’s later in Lightroom aanpast.

Aan de hand van beelden vertelt ze met veel plezier wat je ’s-avonds kan vastleggen. Qua beeld en compositie, maar ook – of vooral – hoe je met gebruik van een flits of zaklamp accenten kan leggen op je onderwerp. Zelf gebruikt ze regelmatig meerdere flitsers, maar zo’n zaklamp kan ook wonderen doen. Let er dan wel op dat jezelf blijft bewegen, zodat de camera je niet ‘registreert’. Sommige van haar beelden zijn laagdrempelig. Eenvoudig zelfs en tonen dat avondfotografie geen wetenschap is. Andere beelden zijn uitdagender, spannender en tonen meer dynamiek. Voor ieder wat wils.

Een van de creatieve voorbeelden die ze noemde is light painting (op Youtube kom je tal van tutorials tegen). Liesbeth laat leuke voorbeelden zien hoe je met een zaklamp kan tekenen en vormen maken, een omtrek van iemand’s lichaam. Of werken met staalwol ,fotografie voor het meer geavanceerdere werk.

De honger naar een avondje oefenen neemt toe!