Verslag clubavond 6 juni 2019

Deze avond lopen we onze zaal binnen  met een gezellige opstelling van tafeltjes en stoelen in plaats van rijen stoelen. Het is fotocafé waarin we in kleine groepjes foto’s van medeleden bespreken. We zijn met een 15 man , hebben we mooi kleine groepjes. Rien heet ons welkom en voordat hij ons uitlegt wat de bedoeling is, krijgt Ted het woord.

Ted heeft de organisatie van het fotograferen van de Heuvelrugloop en doet een verzoek om extra fotografen , aangezien er wat afgezegd hebben. Dus voor degene die er niet waren, je kan je nog bij Ted aanmelden.

Er zijn vier leden gevraagd: Heidi, Ineke, Mieke en Roderik, om foto’s mee te nemen waar ze graag feedback op willen. De fotografen wisselen tussen de tafeltjes en per tafel zijn er 15 minuten om de 4 of 5 meegebrachte foto’s te bekijken en feedback te geven aan de fotograaf.  Er wordt per fotograaf een foto uitgepakt die na de pauze op de plank wordt gezet. Per groepje neemt een het woord om de feedback te delen met de rest van de leden om een discussie op te zetten. Aan de tafeltjes werd al duidelijk dat persoonlijke smaak een grote factor is in hoe je naar de foto kijkt. Wat niks af doet aan of het een goede of minder goede foto is. De blik van de toeschouwer wordt er door gekleurd.

Na de pauze geeft  een vertegenwoordiger van elk tafeltje feedback op één foto, die per beamer verschijnt. Een foto van een trap van Heidi levert gelijk al een heftige discussie op over wel of niet uitsnijden en over een overstraling. Daarna volgde een foto van Roderik: een Jan van Gent in een kolonie. Nu barstte er een discussie los over de compositie en de kleuren en ook nu liepen de meningen behoorlijk uiteen. Mieke volgde met een foto van een klaproos. De aanwezigen waren het eens over de mooie kleurschakeringen van de klaproos en de achtergrond maar niet over het “knipoogje” in een hoek van de foto in de vorm van twee kleine knopjes van madeliefjes. Ten slotte volgde Ineke met een scherp genomen fruitboom in een onscherpe voor- en achtergrond. Iedereen wilde weten hoe ze dat nou toch had gedaan en Ineke’s antwoord was: “nou gewoon, op de boom richten en de knop indrukken”.
Het was alles bij elkaar een levendige avond en het was goed foto’s weer eens dieper te analyseren. Alle fotografen waren content met de gegeven feedback en de discussies waren ook leerzaam voor de andere deelnemers. De conclusie is dat het vaak een kwestie van smaak is en uiteindelijk aan de fotograaf is om er iets of niets mee te doen.
Rien sloot af met een vooruitblik naar de komende clubavonden, die ook op de website zullen verschijnen. Alvast twee punten van aandacht: groep 2 (zie ledenlijst) moeten op 4 juli hun selectie van foto’s aan de muur laten zien, en op 22 juni is er een clubtocht naar de botanische tuin in Utrecht.

Susan (voor de pauze) en Ted (na de pauze).